Катар - явен противник на режима на Башар Асад, заяви

...
Катар - явен противник на режима на Башар Асад, заяви
Коментари Харесай

Катар няма да възобнови отношенията си със Сирия, въпреки връщането й в Арабската лига

Катар - очевиден съперник на режима на Башар Асад, съобщи през днешния ден, че няма да възобновява връзките си със сирийското държавно управление, макар повторното приемане на страната в Арабската лига.

Емирството от Персийския залив от дълго време е срещу подновяването на връзките със Сирия, само че се причисли към консенсуса на срещата на външните министри от Арабската лига в Кайро по-рано през днешния ден.

Арабският блок приключи траялото повече от десетилетие премахване на Сирия.

Позицията на Катар по отношение на " нормализирането на връзките със сирийския режим не се е трансформирала ", съобщи представителят на външното министерство Маджид бин Мохамед Ал-Ансари.

Той съобщи пред държавната Катарска осведомителна организация, че държавното управление няма да бъде " спънка " за арабския ход, само че всяка самостоятелна нормализация ще изисква политически прогрес, който " извършва стремежите на братския сирийски народ ".

Правителството на Асад би трябвало " да се заеме с корените на рецесията, довела до протеста му, и да предприеме позитивни стъпки за решение на проблемите на сирийския народ ", добави представителят на Катар.

Сирия беше отстранена от Арабската лига през 2011 година, откакто Асад подреди брутално потушаване на продемократичното въстание и притегли намесата на непознати сили. Врезултат се развихри спор, който лиши живота на над 500 000 души, милиони бяха разселени.

Макар че бойните дейности в Сирия в по-голямата си част са затихнали, огромни елементи от северната част на страната остават отвън контрола на държавното управление и към момента не е реализирано политическо решение на 12-годишния спор.

Ахмед Абул Гейт, началник на 22-членната Арабска лига, съобщи, че завръщането на Сирия в организацията е " началото... а не краят на въпроса ". Той добави, че обособените страни сами вземат решение дали да възобновят връзките си с Дамаск.

Катар оказва забележителна поддръжка на сирийските опозиционни групи.

Дори когато други арабски страни се насочиха към възобновяване на връзките с държавното управление на Асад, катарският представител изрази отрицание пред катарските медии, като подсети закононарушенията от страна на държавното управление в Дамаск. " Имаме потребност от действителна цена, с която да се компенсира сирийския народ ", добави той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР