КАТ да не регистрира коли, които не отговарят на екостандартите,

...
КАТ да не регистрира коли, които не отговарят на екостандартите,
Коментари Харесай

Газанализатори следят замърсяването от автомобили в София

КАТ да не записва коли, които не дават отговор на екостандартите, освен в София, само че и в цялата страна. Такава концепция има страната, която ще купи газанализатори за всички пунктове на КАТ в страната . Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Министър Димов изясни, че ще се опита да откри финансиране от Европейска комисия, Министерство на вътрешните работи да може да бъде бенефициент по Оперативна програма "Околна среда " и да се провиснал средства за всички останали 27 пункта .

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова разяснява, че на Пътна полиция са предоставени седем газанализатора, закупени от общината на стойност 70 хиляди лева Тя добави, че в границите на един месец КАТ ще дадат опция на водачите да ревизират равнищата на замърсяване от колите им, без да бъдат глобени.

Началникът на отдел "Пътна полиция " към Столична дирекция на вътрешните работи комисар Тенчо Тенев добави, че има два мобилни газови анализатора, които ще бъдат сложени в патрулни коли . Той изясни, че когато се отчетат стойности над допустимите, ще бъде съставян акт и автомобилът ще бъде спиран от придвижване.

Комисар Тенев сподели още, че се е завишила регистрацията на коли, като на 28 декември е достигнала своя пик от 1465 регистрации .

Газанализаторите ще бъдат употребявани в каналите за регистрация, където се мерят газовете. МПС, което не дава отговор на условията, няма да може да бъде записано . Това изясни и зам.-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Антон Златанов.

Попитан какъв брой са кражбите на катализатори за последната година той разяснява: „ През годините кражбите на катализатори понижават. Преди 4-5 години имаше доста огромен взрив на свалянето на катализатори, изключително през нощта от паркирани коли. В момента са в пъти по-малко “.

В отговор на въпрос чака ли се след ограниченията с газанализаторите кражбите да се усилят ст. комисар Златанов изясни: „ Успоредно с това подхващаме и ограничения всички патрули през нощта да обръщат внимание на паркингите, изключително в първите месеци на стартирането на самодейността “.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР