Късно ли е на 50 години да бъдеш шампион, като

...
Късно ли е на 50 години да бъдеш шампион, като
Коментари Харесай

"Дядото", който стана шампион по колоездене на Финландия

Късно ли е на 50 години да бъдеш първенец, като побеждаваш надалеч по-млади от теб в оспорвано съревнование? Не и за Арто Вайнионпа.

В неделя той стана народен първенец на Финландия по колоездене.

Дядото, както го нарекоха медиите във Финландия, даде урок на противниците си. Вайнионпа победи настоящия първенец на страната Андерс Бакман, който е с 18 години по-млад от него.

Забележителната история на Вайнионпа се добавя от обстоятелството, че неговият наследник - Оскари, приключи на четвъртото място, единствено на 10 секунди зад татко си.

" Невероятно е, още не мога да допускам какво се случи. Готвих се доста съществено за това съревнование и знаех, че се намирам в добра форма, тъй като готвих децата ми да се показват добре в него, само че не съм очаквал никога да печеля ", споделя новият финландски първенец.

Той е част от аматьорски тим, в който даже не е най-възрастният. Съотборниците му са на 53, 52 и 48 години.

За разлика от другите шампионати, където най-големите звезди на колоезденето мерят сили, с цел да завоюват правото да карат с шампионската фланелка на своята татковина, във Финландия равнището не е толкоз високо. От стартиралите 110 колоездачи, единствено един е експерт. Това обаче не омаловажава достижението на 50-годишния първенец.

В края на юли той ще навърши 51 години, към този момент като първенец на своята татковина.

Преди година Вайнионпа приключи 74-и в конкуренцията, а през 2017 година даже не стигна до финала. Преди 17 години запалянкото приключва седми, което до момента беше най-хубавото му показване, без в миналото да е бил експерт.


© Twitter @Hollo96712468

Любовта на Вайнионпа към колоезденето се предава на неговите деца. Синът Оскари Вайнионпа е на 23 години и преди да влезе в мъжката категория има няколко победи при младежите под 23 години. Истинската горделивост на фамилията обаче е дъщерята Лаура Вайнионпа. Преди две години тя даже взе участие в международното състезание в Берген, след което си заслужи контракт с професионален тим.

" Тренирала съм няколко спорта най-много поради татко ми, който ни възпламени от дребни. До 13-годишна упражнявах хокей на лед, след което се насочих към ски бягането, а най-после към колоезденето, където мисля че се оправям най-добре. Нямам специфичен треньор, татко ми постоянно е водил моята подготовка ", споделя Лаура Вайнионпа.

В шампионата при дамите тя записа шесто място в самостоятелното тичане по часовник и четвърто в общия старт, с цел да добави паметното за фамилията съревнование.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР