Касисът, наричан още черно френско грозде, е често използван плод

...
Касисът, наричан още черно френско грозде, е често използван плод
Коментари Харесай

Касисът облекчава настинките

Касисът, именуван още черно френско грозде, е постоянно употребен плод освен в кулинарията, само че и в националната медицина.

Настинките и грипните положения могат да се облекчат от дестилат от касис. Прясно изстисканият сок от плода, към който можете да прибавите мед или захар, облекчава мощната кашлица и пресипналостта на гласа.

Природолечителите предлагат свеж сок от ароматния плод при язва на стомаха и на дванадесетопръстника. Касисът оказва помощ и при гастрит с намалена киселинност на стомашния сок.

Запарка от пресните листа на растението има извънредно добър резултат върху стомаха. Прясно изстисканият сок от касис се предлага и при изостряне на стомашно-чревните болести.

И при положения на диария е добре да се приема запарка от касис. Към чаша с кипяща вода се прибавят 20 грама плодове, които се варят в продължение на 20 до 30 минути. Прецедената запарка се приема по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

Касисът е и добър диуретик. Прилага се в националната медицина като дейно противодиарийно средство.

 Касисът облекчава настинките

Съдържащият се в касиса витамин Р пък има свойството да уплътнява капилярните съдове. А комбинацията от витамини и минерали, съдържащи се в касиса, поддържа здравината на кръвоносните съдове. Плодът е скъп източник на флавоноиди – жълти пигменти, които защищават организма от вируси.

Интересна детайлност е, че по наличие на витамин С касисът превъзхожда съвсем всички ягодоплодни и овощни култури. В касиса даже има два до три пъти повече витамин С от колкото в лимона.

Освен това касисът е и добър източник на багрилни субстанции. Те са доста скъпи, защото имат значима роля при стабилизирането на витамин С в наличието на калций.

Оказва се, че култивирането на касиса в Европа стартира относително късно – едвам през XV век.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР