Къщата-музей на големия поет Пейо Яворов в София е една

...
Къщата-музей на големия поет Пейо Яворов в София е една
Коментари Харесай

Наследник на Яворов: Къщата-музей на Яворов е една светиня

Къщата-музей на огромния стихотворец Пейо Яворов в София е една реликва. Това съобщи по бТВ Явора Стоилова по отношение на нейната продажба.

Тя показа, че новината за продажбата на дома на Яворов я е заварила неподготвена. „ За мен този музей е една реликва, тъй като е построен от майка ми. Фактически, тя отделяше повече време на него, в сравнение с мен “, описа Явора Стоилова.

„ Всички духовни движимости напуснаха нашия дом, само че се появи един нов дом. Изведнъж разбирам, че всичко това, което е съградено с толкоз старания, ще бъде продадено. Защо стигнахме до това дъно? “, запита наследницата на Яворов.

Днес ще бъде импортирана молба за застраховане и прекъсване на обществената продажба на къщата-музей на Пейо Яворов в центъра на София, до момента в който не се произнесе съдът. Това разгласи притежателят на къщата Васил Панчев.

По думите на частния правосъден реализатор Валентин Василев, оповестил за обмен къщата, прекъсването на продажбата е допустимо. „ Спирането е уредено в закона. Ако има издадена обезпечителна заповед по надлежния ред и тя бъде показана, ние по най-бързия метод ще спрем процедурата по обществена продажба ”, съобщи той.

Според него е напълно допустимо страната да придобие къщата. „ Държавата може както да взе участие на самата обществена обмен, по този начин и да реализира съглашение със страните по делото ”, означи Василев.

„ На този стадий институциите са се споразумели да се търси решение, което ще направи постройката напълно социална благосъстоятелност – дали държавна или общинска и в какви съотношения, това ще стане ясно в хода на съответната юридическа работа ”, сподели зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов. „ Юристите на институциите ще намерят най-хубавия механизъм, който да ни докара до положителното решение, а точно Националният книжовен музей с наше партньорство да бъде виновният собственик ”, добави той.

„ Каузата е доста по-голяма от финансовото измерение на този въпрос ”, посочи Чобанов.

Къщата, в която поетът и бунтовник Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, е оповестена за продажба от частен правосъден реализатор, напомня репортерът на БГНЕС.

Справка в регистъра на обществените продажби на интернет страницата на Камарата на частните правосъдни реализатори демонстрира, че обявата за търга е оповестена на 11 октомври 2018 година, а парцелът, който се намира на ул. „ Г. С. Раковски “ в столицата, е оценен на стойност 1 628 758 лв.. От обявата излиза наяве, че с продажбата се занимава частният правосъден реализатор Мирослав Колев, а търгът би трябвало да завърши на 16 ноември т. година

Къщата на Яворов в София действа като музей от 1963 година и в нея се съхраняват скъпи сбирки от ръкописи, истински фотографии, както и персоналната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до съдбовната вечер, в която тя лишава живота си, а той ослепява в опит да се простреля. На скоро постройката претърпя незабавен ремонт, с цел да може да се включи в самодейността „ Нощ на музеите “. Въпреки че е монумент на културата, сега къщата е частна благосъстоятелност. Причината тя да бъде оповестена за обществена обмен е неуредени финансови връзки. До привършване на процедурата дебитор може да погаси задължението си по всяко едно време.

На 17 октомври по остарял жанр се отбелязва годишнина от гибелта на огромния български стихотворец, създател на „ В полите на Витоша “ и „ Когато гръм удари, по какъв начин ехото заглъхва “. На 13 януари тази година чествахме 140 години от рождението на Пейо Яворов. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР