Кашлицата е един от най-неприятните симптоми, съпътстващи настинките през студените

...
Кашлицата е един от най-неприятните симптоми, съпътстващи настинките през студените
Коментари Харесай

Бабини рецепти за откашляне на секрети

Кашлицата е един от най-неприятните признаци, съпътстващи настинките през студените месеци от годината. Тя може да продължи с месеци – даже тогава, когато към този момент сме здрави. Срещу нея не оказва помощ съвсем нищо – не е желателно да пием медикаментите месеци наред, а билковите сиропи не са задоволително ефикасни.

За благополучие националната медицина е измислила лек за съвсем всичко. И при такива положения, каквото е остатъчната кашлица, е добре да се обърнем към нея. Защото методите са безвредни и ефикасни.

Вълшебна запарка за откашляне

Традиционна рецепта за откашляне на секретите са билковите отвари. Макар и неприятни на усет, те работят. Една от най-хубавите предписания – запарка от индрише, глава лук с обвивката, небетшекер. В случай че не можете да намерите небетшекер, можете да употребявате и лукчета. Всичко това се вари, до момента в който небетшекерът или лукчетата се стопят, добавяте част от дюля към семките и счукани орехи дружно с черупките. Прецеждате сместа и приемате по една лъжица от нея три пъти на ден – заран, обед и вечер. В случай на сериозна кашлица можете да разтворите лъжица от сместа във вода и да я пиете през целия ден.

 Небетшекер за отхрачване и откашляне Снимка: Стоянка Русенова

Друг изпитан способ – издълбавате черна ряпа, тъй че зеленчукът да добие формата на кладенче. Пълните формираното пространство с мед и оставяте да престои. След няколко часа кладенчето ще е цялостно със сок от ряпата. Приемайте по супена лъжица три пъти на ден, за деца – чаена лъжичка 5-6 пъти дневно.

Стафидите също оказват помощ при откашлянето. Сварете 100-200 грама от тях дружно с чаша мляко. Оставете ги да се наквасен за 1-2 часа. Разделете стафидите от млякото и ги разделете на няколко порции, като изпийте течността, а сушените плодове изяжте.

 Стафиди и ябълки оказват помощ за откашляне на тайни

Друга запарка – в към литър вода сварете ябълка, глава лук и картоф. Трябва да варите, до момента в който водата намалее на половина. Давайте на децата по супена лъжица няколко пъти на ден.

В случай че приемате тези отвари по-дълго, целесъобразно е да държите в ледник остатъчното количество. Или пък разделете съставките на половина и правете нова порция всеки ден, в случай че разполагате с това време.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР