Кашкавалът скоро може да струва по магазините 30 лв. за

...
Кашкавалът скоро може да струва по магазините 30 лв. за
Коментари Харесай

Кашкавалът удря свинското в земята, става три пъти по-скъп

Кашкавалът скоро може да коства по магазините 30 лева за кг, т.е. 3 пъти по-скъп от свинското. За някои бутикови производства тази цена към този момент е достигната, само че кашкавал “Витоша ”, чиято цена се следи от комисията по стоковите тържища, на едро е към 16 лева, поскъпвайки с нови 6 стотинки за последната седмица.

В някои градове като Пловдив и Враца на едро този кашкавал е сред 19 и 19,50 лева Сиренето, въпреки че поевтиня с 1% през последната седмица, се продава на едро по 11,07 лева за кг, а по магазините към този момент рядко може да се откри качествено под 20 лева за кило.

Ако изключим олиото, млечните артикули са най-поскъпналите храни в България за последните 20 година Кашкавалът да вземем за пример е коствал на едро 5,15 лева през 1999 година

Кравето сирене е поскъпнало 4 пъти за този интервал, също и кравето масло, чиято цена от 70 ст. за 125 грама през 1999 година сега е достигнала 2,72 лева

При млечните артикули най-драстичното повишаване се случва през последната една година, тъй като цените на фуражите се подвигнаха доста, а оттова изкупните цени на млякото са към този момент към 2,50 лева за литър. Допълнителен подтик за повдигане на цените са горивата, съгласно ръководителя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Заради засушаването това лято се налагало потреблението на повече фураж. Ако зимата се окаже тежка, това ще утежни още повече обстановката.

През последната седмица пилешкото месо поевтинява с към 1 на 100 и се продава на едро приблизително по 5,97 лв. за кг. Захарта е 2,33 лв. за кг в края на седмицата, а брашното пада до 1,32 лв. за кг. Оризът поевтинява с 4 стотинки и доближава 2,74 лв.. Яйцата се продават по 0,30 лв. за численост на едро.

Според израелското издание The Marker зеленчуци и млечни артикули са поскъпнали най-вече в международен проект през последната година. Дава се образец, че в Австралия най-евтината салата айсберг коства 12 австралийски $. В Съединени американски щати марулите са коствали през 2012 година 1,5 $ за кг, а през 2022 година цената към този момент надвишава 3 $. И продължава да се подвига.

При маслото цените са счупили всички върхове - в Европа кг е коствал приблизително 8 евро. Заради свитото произвеждане на мляко цената му се качва и през 2022 година върхът от 2017 година е усъвършенстван и литър в Европейски Съюз към този момент коства приблизително 7 евро.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР