Късен септември е, хладен и с нюанси на ядрена война.

...
Късен септември е, хладен и с нюанси на ядрена война.
Коментари Харесай

Пир по време на демокрация или мобилизация по време на паника: В Русия хиляди майки днес може би виждат децата си за последно

Късен септември е, студен и с нюанси на нуклеарна война. В учебниците по модерна история на Европа след 20 години евентуално ще се пови изрчение, което ще звучи по този начин: 

" На 21 септември 2022 година Владимир Путин афишира частична готовност на популацията на Русия, след което.... ". Сега не знаем по какъв начин ще продължи този абзац от историята. И въпреки след години това да са просто няколко фрази в урока, отдаден на спора, през днешния ден хиляди съветски майки са прегърнали синовете си и са си помислили - дали това не е последният път, в който виждат децата си. 



В историята най-важно е да проверяваш обстоятелствата. В публицистиката с изключение на обстоятелствата, най-стойностно е да разкажеш персоналните истории. А те през днешния ден звучат плашещо.

" Смятам за належащо да поддържа предлагането (на министерството на отбраната) за частична готовност на жителите от запаса, които са отслужили (...) и имат подобаващ опит ", съобщи Путин в послание, излъчено на запис по малкия екран, представено от Българска телеграфна агенция. " Указът за частична готовност е подписан " и ще влезе в действие " през днешния ден ", сряда, добави съветският президент. " Говорим единствено за частична готовност ", увери той на фона на клюки за обща готовност, плъзнали в последните часове.



Министърът на защитата на Англия Бен Уолъс от своя страна пък съобщи, че дейностите на Владимир Путин от тази заран са самопризнание, че проектът му в Украйна се проваля. В направено изказване той добави: " Той и неговият министър на защитата изпратиха на гибел десетки хиляди свои жители, зле екипирани и неприятно ръководени. Никаква агитация не може да скрие обстоятелството, че Украйна печели тази война, интернационалната общественост е единна, а Русия се трансформира в международен парий ".

Припомняме ви в това време и едно изявление на президента на Русия от март тази година: „ Бих желал да подчертая, че наборните бойци не вземат участие и няма да вземат участие в бойни интервенции и няма да има в допълнение приканване на резервисти от запасните сили. Само професионални военнослужещи ще извършват предоставените им задания “. Тогава беше благо, а съветският водач успокои популацията във видео обръщение към дамите по случай 8 март, оповестено на уеб страницата на Кремъл.

Към днешна дата обстоятелствата сочат, че Путин активизира единствено към 1 % от подлежащите на готовност руснаци или към 300 хиляди души. Личните истории обаче описват за няколко по 300 хиляди и това са дами, деца, съпруги и майки, които в никакъв случай повече няма да бъдат същите, щом един път преживеят ужаса на войната, пристигнала в фамилиите им. 



Според формалните данни на съветското военно министерство, страната е претърпяла загуби от 5937 бойци, убити от началото на офанзивата в края на февруари. Цифрата е надалеч по-малка, в сравнение с сочат оценките на Украйна и Запада, предава още Българска телеграфна агенция.

Какво тъкмо ще написа в учебниците по история за днешния спор към момента не е ясно. Това, което се знае сигурно е, че хиляди украински и съветски майки тази нощ са плакали. Защото децата на едните отиват да убиват децата на другите. А за майката няма значение кой е прав в един подобен боен спор.



Или и вие в този момент ще кажете - ами това е ситуацията, война е, би трябвало да се пазят и да се борят и двете страни. То прави в един подобен спор няма. Може и да има, може и да няма. Но хайде тази вечер си прегърнете мъжете и децата, погледнете ги в очите и кажете почтено, в случай че на следващия ден би трябвало да ги изпратите да се бият и знаете, че могат да им се случат изключителни зверства, по какъв начин ще спите тази нощ. Изобщо по какъв начин ще спите до края на живота си? Задайте си този въпрос идващият път, когато някой ви каже - ами това е ситуацията. И се сложете в обувките на една украинска или съветска майка. После в учебниците ще има няколко фрази. Но за хиляди майки през днешния ден животът свършва.



Учебникът по история го пишем всички ние в този момент. И най-вече си бленувам в него да написа просто  " На 21 септември 2022 година Владимир Путин афишира частична готовност на популацията на Русия, след което... се стига до кротичък излаз от спора ". Да се молим за това изречение. Ние ще се молим. Молете се и вие. 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР