Касае се за отговор на предложение, отправено от катарски и

...
Касае се за отговор на предложение, отправено от катарски и
Коментари Харесай

Близо ли е краят на войната в Газа? Хамас предложи спиране на огъ...

Касае се за отговор на предложение, отправено от катарски и египетски медиатори, което бе подкрепено и от Съединени американски щати и Израел. 

 

Американският държавен секретар Антъни Блинкън тази нощ дойде в Израел, откакто по-рано се срещна с водачи и медиатори от Катар и Египет. Това е най-големият дипломатически напредък към постигането на трайно помирение, откогато избухна войната в Газа, показва Ройтерс. 

 

Според план на документ, представящ проекта на Хамас, с който Ройтерс разполага, радикалната формация предлага три 45-дневни етапи.

Организацията предлага през първите 45 дни от примирието да освободи всички израелски заложнички, както и заложниците мъже под 19-годишна възраст и тези в преклонна възраст в подмяна на палестински дами и деца, държани в израелски затвори. Останалите пленени мъже ще бъдат освободени през втората и третата фаза на примирието. В подмяна Хамас упорства Израел да освободи 1500 пандизчии, като една трета от тях би трябвало да са палестинци с доживотни присъди.

 

Планът планува и замяна на телата и тленните остатъци на жертвите от двете страни. Междувременно би трябвало да стартира възобновяване на Газа, а израелските сили да се изтеглят напълно.

Хамас чака през последните 45 дни от контрактувания период да се реализира и съглашение за завършек на войната.

 

Преустановяването на огъня ще бъде алтернатива за увеличение на доставките на храна и други филантропични помощи за обезверените цивилни в Газа, които са застрашени от апетит и изострен дефицит на съществени артикули, написа Ройтерс. 

 

Припомняме, че Израел започва военната си атака в Газа, откакто на 7 октомври бойци от Хамас нападнаха Южен Израел, убиха 1200 души и взеха 253-ма заложници. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР