Картина на майстора от 15-ти век Сандро Ботичели, регистрирана като

...
Картина на майстора от 15-ти век Сандро Ботичели, регистрирана като
Коментари Харесай

„Изгубеният“ шедьовър на Ботичели на стойност 109 милиона долара е открит в дом в Южна Италия

Картина на майстора от 15-ти век Сандро Ботичели, записана като изчезнала от 80-те години на предишния век, е открита в дом в Южна Италия.

Изображението на Дева Мария и младенеца Христос е намерено в дом в град Граняно, покрай Неапол, съгласно отдела за отбрана на културното завещание на Карабинерите в Неапол.

Картината на художника, най-известен с „ Раждането на Венера “ и „ Примавера “, се прави оценка от италианските управляващи на минимум 100 милиона евро (109 милиона долара). Поръчан е за Римокатолическата черква през 1470 година

Творбата с размери 58 x 80 сантиметра (23 x 31 инча), рисувана с темпера върху дърво, е била окачена в черква в неаполитанското предградие Санта Мария ла Карита от началото на 1900 година, след църквата, на която в началото е била дадена изгорен.

Когато земетресение поврежда църквата през 1982 година, картината е дадена от енорията на локално семейство на име Сома за предпазване, съгласно представител на италианското министерство на културата, който сподели пред CNN, че има формален декрет, който поверява изобразяване към тях и не са изправени пред никакво наказателно следствие.

През първите няколко години, откакто на фамилията е поверена картината, локалните управляващи ревизират положението й, като ги поучават къде да я съхраняват и оказват помощ за преместването и почистването й.

Но по някаква причина инспекциите стопираха през 90-те години на предишния век и картината беше включена в листата на изчезналите произведения на Министерството на културата.

Списъкът се актуализира постоянно и това лято картината беше проследена до семейство Сома, които я бяха показвали в домовете си през годините, сподели командирът Масимилиано Кроче по време на представянето на находката.

След като наблюдава клона на фамилията, който сега държи картината, полицията работи с локалния кмет, който към този момент беше наясно с наличието на Ботичели в дома на Сома и оказа помощ за посредничеството при извличането й, сподели Кроче

„ Това е изцяло непозната за публиката творба, която в този момент ще бъде изложена още веднъж с помощта на намесата на страната. Действахме по административен ред, без да прибягваме до прокуратура или запор, посредством и на посредничеството на кмета “, сподели Кроче.

„ Семейството продължава да държи заглавието на творбата, което обаче ще бъде непокътнато в музей “, добави Кроче.

Картината, която ще се нуждае от обширна реституция, демонстрира Дева Мария с руса коса, покрита с воал, държаща пълничко бебе Исус в скута си - сходно на други изображения на Ботичели, съгласно министерството на културата.

Липсва малко багра и е надраскана, евентуално по време на земетресението през 80-те години на предишния век и при следващи премествания.

Не е ясно за какво страната е спряла инспекцията на картината.

„ Последният път, когато управляващите инспектираха частната резиденция, където се съхраняваше картината на Ботичели, беше преди повече от 50 години “, сподели Кроче. „ Оттогава, необяснимо, картината е забравена от управляващите. “

Смята се, че това е една от последните картини на майстора, умрял през 1510 година

Картината в последна сметка ще бъде изложена в един от националните музеи в Неапол, само че реставрацията ще отнеме най-малко една година, съгласно министерството.

Семейство Сома отхвърли коментар, когато се свърза с CNN.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР