Карта на България, която показва географската значимост на отделните региони

...
Карта на България, която показва географската значимост на отделните региони
Коментари Харесай

Кои са областите с най-високи и най-ниски доходи

Карта на България, която демонстрира географската " значителност " на обособените райони съгласно равнището на приходите в тях показа взаимен план на Института за пазарна стопанска система и компанията " Мапекс ". Чрез този метод се изобразяват относителните равнища на приходи по отношение на територията на посочените административни области.И от картата, и от статистическите данни, на които тя е основана, се вижда покачващата се роля на столицата като региона, където се генерират най-голяма част от приходите в българската стопанска система. Ефект от тази централизация на приходи се вижда и в област Перник, евентуално заради интензивната ежедневна трудова миграция на работещи от Перник към София, разясняват основателите на картата.
Други области, сред които Варна, Русе, Плевен, Стара Загора и Пловдив съумяват в известна степен да запазят своята форма и мащаб, въпреки приходите в тях да остават надалеч от равнищата в София.

Тежестта на редица области от Северна България (Видин, Монтана, Ловеч, Силистра, Разград и Търговище), както и на Пазарджик, Кърджали и Сливен в южната част на страната, е надалеч по-малка от позиция на приноса им в общите приходи на семействата в страната, се вижда от изображението.
През 2016 година най-високи са приходите в столицата – 7349 лева./човек годишно, а най-ниски – във Видин, Кърджали, Сливен, Силистра, и Търговище (под 4 хиляди лева./човек годишно), сочат данните на откривателите.

Разликата сред региона с най-високи средногодишни приходи и тази с най-ниски такива се усилва от 1.8 пъти през 2000 година до 2.1 пъти през 2016 година Най-висока е била тя през 2013 година, когато е 2.5 пъти, най-много вследствие на сериозната рецесия на пазара на труда в доста от областите на страната за сметка на относителна непоклатимост в столицата. Бързото повишаване на приходите в столицата стартира едвам след 2005 година, като преди този момент (в интервала 2001-2005 г.) те се движат към междинните за страната. Като цяло за интервала 2001-2016 година най-голям напредък на приходите се следи точно в столицата – 4.4 пъти, следвана от Стара Загора - 4 пъти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР