Карнавално дефиле с награди за най-страшна маска и за най-оригинален

...
Карнавално дефиле с награди за най-страшна маска и за най-оригинален
Коментари Харесай

Карнавално дефиле у 3-метров огън в Дедово през уикенда

Карнавално дефиле с награди за най-страшна маска и за най-оригинален костюм ще се организира на 18 февруари (събота) в Дедово/Дедево. Тогава е обичайният месопустен карнавал в селото. Всички карнавали (както в селото назовават маскираните участници в празника) ще се съберат в 12 часа на площада под звъна на чанове. Към локалните предрешени за карнавала ще се причислят костюмирани възпитаници от Националната гимназия за театрални и екранни изкуства, с която Читалище „ Даскал Димо 2022 “ си партнира.  Карнавалната тайфа ще обиколи къщите на дедевчани, с цел да прогони злите сили и студа и да притегли здравето и положителното.
Прочетете още
След това карнавалните багри, музиката и ритмите ще се стекат назад към площада (към 14 часа). Там ще е дефилето на страшните маски (за герои без опашки) и на истинските специфични дрешки (предизвикващи безобидни смешки). Жури ще дефинира спечелилите, за които  кметското наместничество е приготвило награди.

След 14 часа до мръкване дедевчани и гостите им ще заговеят – ден преди Месни заговезни. Ще кажат „ довиждане, месо “, каквато е етимологията на думата карнавал (carnevale – от латински през италиански), с курбан за всички празнуващи и със скара за тези, които си поръчат.

В 18 часа ще лумне огънят на 3-метровата купа̀ хвойна. На хоро към него и под илюминациите ще се заловен празнуващите, светлината, силата и здравето.

И музика, доста музика ще повдига настроението през целия ден.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР