Карлово. Инвеститорският интерес към Община Карлово е с рекордни стойности,

...
Карлово. Инвеститорският интерес към Община Карлово е с рекордни стойности,
Коментари Харесай

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Инвеститорският интерес към общината е с рекордни стойности – безработицата намалява значително

Карлово. Инвеститорският интерес към Община Карлово е с рекордни стойности, а безработицата понижава доста. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов. По думите му, последните данни сочат безапелационно, че е налице трайна наклонност към понижаване на стойностите на безработицата на територията на Общината. „ Дори компаниите в района изпитват дефицит от квалифицирана работна ръка, я някой от тях – от работна ръка въобще. Постоянно има разгласи от работодатели, които търсят да наемат чиновници. В огромна степен това се дължи на увеличената претовареност от страна на най-големия шеф – ВМЗ и като цяло от стабилната икономическа конюнктура в района.
По статистика Община Карлово се подрежда в първите позиции на общините с най-ниска безработица в България “, сподели още доктор Емил Кабаиванов. Според него, за Карлово това е един позитивен факт, само че той има и своите отрицателни измерения. „ Той се явява като лимитиращ миг за развиване на районната стопанска система. Затова виждаме наклонност от последната година, че компании, които се развиват добре и търсят работна ръка, към този момент излизат отвън рамките на България в своето търсене на служащи. Ориентират се към страните, където има обичайно българско етническо население, с цел да го притеглят да се връща и работи в България. Вероятно това е наклонност, присъща за цяла България. Безспорен факт е, че инвеститорският интерес е голям, само че това, което ме тревожи, е лимитиращата функционалност на работната ръка “, разяснява Кабаиванов. Той уточни, че последно на посещаване в Община Карлово са били вложители от Германия, които са разгледали вагоноремонтния цех. „ Ще проследим дали ще се стигне до договорка, т.е. дали този цех ще бъде закупен от сериозен немски вложител, който ще се нуждае от 400 до 600 служащи “, сподели още доктор Емил Кабаиванов.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР