Карлес Пучдемон вероятно ще се опита да се спаси от

...
Карлес Пучдемон вероятно ще се опита да се спаси от
Коментари Харесай

Пучдемон обмисля да поиска убежище в Белгия с помощта на адвокат, защитавал сепаратисти от ЕТА

Карлес Пучдемон евентуално ще се опита да се избави от испанското правораздаване с леговище в Белгия и в напъните си ще работи дружно с Паул Бекаерт - юрист, представящ се като експерт по каузи за човешки права, който към този момент е защитавал членове на терористичната формация ЕТА.

Това сподели за водещите испански издания и " Ройтерс " Паул Бекаерт, работил основни фигури от баската сепаратистка организация ЕТА като да вземем за пример Нативидад Хауреги, считана за " недосегаемата " сепаратистка. " Мога да потвърдя, че той ме назначи за представител пред закона, защото сега е в Белгия, " сподели Бекаерт. В понеделник испански и белгийски медии оповестиха - а по-късно представителят на Пучдемон удостовери - че уволненият министър председател се намира в Белгия дружно с други членове на държавното управление, необуздано от Мадрид в събота. Малко преди този момент основният прокурор на Испания сподели, че Пучдемон и останалите от кабинета му би трябвало да бъдат упрекнати в протест и че ще се обърне с такова искане към съда.

Заедно с Пучдемон по информация както на " Ел паис ", по този начин и на " Вангуардия " са петима някогашни съветници в кабинета - Жоаким Форн (за вътрешните работи), Тони Комин (здравеопазване), Долорс Баса (труд и обществена политика), Меричел Серет (земеделие) и Меричел Борас (управление и администрация).

" Политическите процеси " в Испания

Хауреги, бягала 34 години от закона (от 1981 г.), най-после е хваната в белгийския град Гент, само че работата на Бекаерт за нея завършва " сполучливо " и Белгия отхвърля депортацията. Тогава делото стигна до Европейския съд за правата на индивида. През годините Бекаерт поема и други случаи - практиката му с баски стартира през 90-те години.

" Ако (на Пучдемон) му би трябвало юридическа отбрана, аз ще съм този, който ще го пази, " увери Бекаерт. Той споделя, че " познава добре Испания " и " политическите (съдебни) процеси ", които се организират в страната. " Може и да изискат леговище, само че не мога да предскажа кое ще е решението им, " добавя той за " Вангуардия ", имайки поради както Пучдемон, по този начин и останалите членове на кабинета, съпътстващи го в Белгия.

" Защитавал съм баски и постоянно има изненади, не е допустимо да се предскаже по какъв начин ще завърши всичко това, " споделя Бекаерт.

Може ли Пучдемон да получи леговище в Белгия

Бекаерт отхвърли да се ангажира с отговор какво би се случило с молбата на Пучдемон, в случай че той я подаде. Адвокатът изяснява, че в страната федералното държавно управление няма отношение към молбите за леговище. Решението е в ръцете на генералния комисар по въпросите на убежището, който би трябвало да приложи Женевската спогодба, а дефинитивно след него се произнася федерален арбитър.
Политически отзив в Белгия

Случващото се с Пучдемон отеква в белгийската вътрешна политика. В неделя белгийският държавен секретар Тео Франкен сподели, че не е изключена опцията Пучдемон да получи политическо леговище, в случай че го изиска. Премиерът Шарл Мишел обаче предизвести, че сходна стъпка не е на дневен ред.

Белгия е една от дребното страни, които в Европейския съюз, предвиждащи леговище " в изключителни случаи " за жители на общността. Лидерът на франкофонската съпротива, някогашният министър председател Елио ди Рупо, предизвести Мишел, че този въпрос не би трябвало да се разисква като извънреден случай. " Позицията на страната като сътрудник, на който може да се има доверие, е под въпрос, " сподели Ди Рупо, имайки поради позицията, който белгийските управляващи би трябвало да заемат съгласно него в поддръжка на единството на Испания.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (116)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР