Карлес Пучдемон Испанското правителство реши да оспори пред Конституционния съд

...
Карлес Пучдемон Испанското правителство реши да оспори пред Конституционния съд
Коментари Харесай

Мадрид реши да оспорва в съда номинирането на Пучдемон за лидер на Каталуния


Карлес Пучдемон

Испанското държавно управление реши да оспори пред Конституционния съд решението на ръководителя на Народното събрание на самостоятелната област Каталуния да номинира някогашния районен водач Карлес Пучдемон за водач на Каталуния след парламентарните избори в края на декември, съобщи Ройтерс, цитирайки представителя на държавното управление в Мадрид.

Вчера Държавният съвет на Испания - висшият съвещателен орган на държавното управление - не откри учредения да оспори в съда издигането на кандидатурата на Пучдемон, само че държавното управление въпреки всичко реши да се обърне към Конституционния съд по въпроса макар неналичието на поддръжка от страна на Държавния съвет.

Пучдемон избяга в Белгия малко откакто прогласи самостоятелност на Каталуния от Испания през октомври, което е нелегално съгласно испанската правна система. Срещу него са предявени правосъдни обвинявания, в това число за протест и противодържавна активност, които го заплашват с арест, в случай че се върне в страната.

Дебатите за кандидатурата на Пучдемон са на 30 януари в каталунския парламент. Ако конституционният съд одобри за позволен желае на държавното управление, той може да забрани провеждането на тези диспути. Днес испанският заместник-премиер Сорая Саенс де Сантамария, представена от Асошиейтед прес, сподели, че като дезертьор от страната Пучдемон не може да бъде определен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР