Карл Юнг (1875-1961) е швейцарски психиатър и психоаналитик, известен с

...
Карл Юнг (1875-1961) е швейцарски психиатър и психоаналитик, известен с
Коментари Харесай

Карл Юнг - философия и концепции

Карл Юнг (1875-1961) е швейцарски психиатър и психоаналитик, прочут с приноса си в региона на логиката на психиката. Той създаде неповторима теоретична рамка, която уголемява концепциите на Зигмунд Фройд и вкарва няколко основни концепции, които са авторитетни и през днешния ден.

Ето някои от главните метафизичен хрумвания и концепции, свързани с Карл Юнг:

Аналитична логика на психиката

Подходът на Юнг към логиката на психиката постоянно се назовава аналитична логика на психиката. Той натъртва на проучването и консолидираното на подсъзнателния разум, който съгласно него играе решаваща роля в оформянето на човешкото държание и прекарвания.

Колективно несъзнавано

Според Юнг груповото несъзнавано е споделен контейнер от човешки опит и познания, които се наследяват и участват във всички човеци. Той съдържа архетипи, които са универсални алегорични модели или изображения, които отразяват общи човешки тематики и прекарвания в другите култури.

Индивидуация

 Карл Юнг концепции

Юнг има вяра в процеса на индивидуация, който включва консолидираното на съзнателните и несъзнателните аспекти на личността на индивида. Това е пътешестване през целия живот към себереализация и развиване на уравновесено и изцяло самочувствие.

Архетипи

Архетипите са вродени, универсални модели на мислене и държание, които се намират в груповото несъзнавано. Те са повтарящи се тематики и претекстове, които се появяват в легенди, приказки и религиозни знаци. Примерите за архетипи включват героя, мъдрия дъртак, сянката и анимата/анимуса.

Персона

Личността е обществената маска или фасада, която индивидът показва на външния свят. Това е общественият имидж, който хората построяват, с цел да дават отговор на публичните упования. Юнг акцентира значимостта на разпознаването и съгласуването на личността с същинското Аз.

Сянка

Сянката съставлява несъзнателните и постоянно потиснати аспекти на личността на индивида. Той обгръща по-тъмните, по-малко мечтани качества, които хората са склонни да отхвърлят или пренебрегват. Интегрирането на сянката е основна стъпка в процеса на индивидуация.

Анима и Анимус

Анимата е женският аспект, присъстващ в груповото несъзнавано на мъжете, до момента в който анимусът е мъжкият аспект, присъстващ в груповото несъзнавано на дамите. Те съставляват качествата и характерностите, които са противоположни на половата еднаквост на индивида и играят роля при образуването на взаимоотношения и вътрешен баланс.

Синхроничност

 Карл Юнг

Юнг вкарва концепцията за синхронност, която се отнася до значими съвпадения, които не могат да бъдат обяснени посредством причина и разследване. Тези прекарвания допускат, че събитията могат да бъдат свързани посредством тяхното значение, а освен посредством физическа непосредственост или причинно-следствени връзки.

Психологически видове

Юнг създаде доктрина за психическите видове, която включва концепцията за екстровертност и интроверсия като съществени ориентации на силата. Той също по този начин предлага разнообразни когнитивни функционалности (мислене, чувство, чувство и интуиция), които хората употребяват, с цел да възприемат и обработват информация.

Идеите на Юнг са оказали доста въздействие върху логиката на психиката, духовността, митологията и разнообразни други области. Работата му продължава да се учи и ползва в актуалната логика на психиката и психотерапия, оказвайки въздействие върху нашето схващане за човешката душeвност и личностно развиване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР