Карл Гугасиан се ражда на 12 октомври 1947 г. в

...
Карл Гугасиан се ражда на 12 октомври 1947 г. в
Коментари Харесай

Един от най – успешните банкови обирджии на Америка

Карл Гугасиан се ражда на 12 октомври 1947 година в щатът Пенсилвания. Ранните си години прекарва обикновено, само че престъпната му история ще стартира още на 15-годишна възраст. Един ден, посещавайки магазин за бонбони, Гугасиан взема решение да открадне парите от касата, само че притежателят го стопира като стреля по него.

Бързо след случаят младият и зелен престъпник изцяло се възвръща, само че за закононарушението ще прекара две години от живота си във възпитателно учебно заведение за юноши. Освободен е след 2 години, през 1964 година Гугасиан е безапелационен, че закононарушението зад тила му ще е леке за цялостен живот. За него към този момент остава веднъж – да се отдаде на кариера като нарушител.

Въпреки тези си мисли Карл въпреки всичко дава късмет на образованието си и прекарва дните си както всеки различен собствен съученик. След гимназията е признат в университета във Виланова, където взима бакалавърска степен по електроинженерство. Получава призовка за армията и с отбиването на военната работа, взема решение да запише магистърска степен в университета в Пенсилвания, като по-късно ще заслужи научната степен лекар. Едно изключително занимание е проучването на бойното изкуство карате, като там взима черен колан.

През свободното си време, Гугасиан възнамерява измислени банкови кражби, въодушевен да извърши съвършеният подобен. Прави това макар отличното си обучение и висок разсъдък, съзнанието му постоянно се връща към първата кражба. Карл има вяра, че досието от възпитателното учебно заведение ще го преследва вечно и в никакъв случай няма да откри естествена работа. Тогава не подозирал, че същото,  което не му дава мира всеки ден, е от дълго време заличено.

Именно тази паника го стопира да търси работа и да живее обикновено, като цялото си свободно време влага в обмисляне. Желанието му е да обере банките в Пенсилвания и цели осем пъти се заканва да извърши съвършеното закононарушение, само че от страхът го стопира на прага и всякога се връща назад вкъщи. На деветият си опит най – след това се престрашава да опита, само че интервенцията не минава безпрепятствено, Карл е заставен да открадне кола, с цел да избяга.

Грешката го стимулира да бъде съвършен в идващия си грабеж, като това изисква планирането на всичко до най-малкия подробност. За задачата ще посети неведнъж локалната библиотека, с цел да прегледа карти на града и да разучи в подробност всяка от улиците. Използва топология, с цел да се запознае добре с покрайнините си, като прави това с пресмятане на риска за бягство. Така преценя деликатно коя банка е най – подобаваща.

Над всичко Гугасиан държи на сигурността. Затова се стопира само на банки, които изцяло дават отговор на критериите му. За начало, с цел да си хареса банка, обирджията гледа дали тя се намира на задоволително изолирано място и дали към постройката има съществуване на гора за укритие. След това преглежда в елементи какви пътища минават наоколо, с цел да начертае и бягството си.

Неговото предпочетено време е през ноща тъкмо преди банката да затвори. Активният сезон за кражби е от есента до зимата, когато става мрачно по-рано, а пожеланият ден за нахлуване е петък. Когато Гугасиан откри съвършеният претендент, който да дава отговор на всички критерии ще стартира дългата му подготовка преди обира.

Първо ще си направи укритие надълбоко в гората, където да съхранява откраднатите пари и всички нужни принадлежности и карти, които разкриват самоличността му. Там ще остава плячката си до момента в който новините за кражбата не утихнат, тогава ще може безвредно да я вземе. В интервал от няколко дни до месец няма да приближава до скривалището си за сигурност. Преди обира, отделя няколко дни да следи клиентите и банковите служели и да научни техните привички, с цел да е сигурен кой-къде ще бъде застанал по време на интервенцията.

С всички тези авансово взети ограничения Карл минава към деяние. В банката влиза няколко минути преди затваряне, с цел да е сигурен, че количеството хора ще е минимално. Облечен в доста необятни облекла и със страшна маска – наподобяваща лицето на Фреди Крюгър от известната кино поредност ‘’Кошмари на Елм Стрийт ” – „ професорът “ влиза в банката с револвер, употребява го единствено за заплашване и подрежда на всички в постройката да се извърнат с тил към стената.

Необходими са към три минути на Карл да граби всички пари, които може и бързо напуща мястото на престъплението. Оттам се насочва към скривалището и оставя парите и дегизировката си. В тъмната нощ с колело се придвижва до най – близкият път, откъдето се качва на авансово паркираната си кола. Така се прибира у дома без никой да подозира, че той е причинителят на следващия грабеж.

Благодарение на съвършената си маскировка нито един свидетел не съумява да го разпознава, само се разгадава цветът на очите му, само че това не е задоволително за цялостно изложение.

За 30 години Карл Гугасиан обира над 50 банки и отмъква 2 милиона $. За цялата си кариера като обирджия не наранява никого, с изключение на  в два случая с револвера си. В първия инцидентно натиска спусъка и ранява клиент, а във втория стреля по банков чиновник, който отхвърля да му спомага. Нарочно стреля в корема и двете му жертви се възвръщат изцяло след случая.

Непокътнатите проекти на Гугастиан работят безусловно всякога, всеки един от неговите кражби се трансформира в забранен случай за полицията. За зла неволя, неговият край идва с следващата доза подигравка на ориста. Двама младежи вземат решение да се лутат в една от горите, в които „ професорът “ крие парите си. Натъквайки се на скривалището, двойката от любознание стартира да преглеждат откритото. Там те виждат някои от дегизировките, които към този момент са  използвани, както и затворени контейнери. При отварянето им се натъкват на инструментите за обира. Сред тях намират и няколко карти на града, съпроводени с листовка за карате.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Младежите носят всичко в полицията. Там излиза наяве, че това са парите на обирджията, който търсят от толкоз време, като започват още веднъж следствието. По картите съумяват да се ориентират за вероятното местонахождение на един от най-търсените хора в този интервал. Допълнително проверяват и брошурата като се свързват с доджото, посочено на нея и разпитват треньорите там. Така получават и името на възможния причинител, който по-късно е хванат пред локалната библиотека на 56-годишна възраст. Отпечатъците му съответстват с тези на брошурата и не е мъчно на обвиняването да изготви присъда.

Отначало Гугасиан отхвърля стореното, само че след диалог с жертви на грабежите му, схваща какъв брой травматизирани са някои от пострадалите в неговите кражби. Именно това е задоволително, с цел да си признае закононарушенията и спомага на полицията, с цел да намерят останалите пари. На разпит споделя и цялата си методология на осъществените кражби.

Първоначално Карл е наказан на 115 години затвор, само че присъдата му е смалена до 17 години, поради съдействието по време на следствието. Докато е в пандиза Гугастиан образова другите пандизчии да считат и взе участие във подготвително видео за служители на реда, където демонстрира по какъв начин де се залови обирджия.

Пуснат е на независимост през 2017 година на 69 години и до през днешния ден продължава да преподава в пандиза.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР