Кариесът и неговите усложнения са най-честата причина за изваждане на

...
Кариесът и неговите усложнения са най-честата причина за изваждане на
Коментари Харесай

Кариес - как да не го допуснем?


Кариесът и неговите затруднения са най-честата причина за изваждане на зъб. За профилактиката на кариеса е извънредно значимо да създадем верни привички за хранене и хигиена при децата.

Създаването на привички за добра хигиена би трябвало да стартира от най-ранна детска възраст, още когато пробиват първите зъби в устата на бебето.

В началото родителите би трябвало да почистват зъбите с помоща на памуче, което може да бъде напоено с вода за жабурене за деца. След като детето навърши една година и половина е належащо залагането на самостоятелни привички за хигиена на устната празнина – постоянното и редовно приучаване към потребление на четка за зъби и детска паста. Трябва да има две почиствания дневно, заран след сън и вечер преди лягане.

Бих посъветвал родителите да оставят децата сами да почистват зъбките си, като под формата на игра им дават да си ги мият и те единствено да образоват за вярна техника на четкане.



За да създадем табиет за продължителността на четкане на зъбите, можем да използваме песъчлив часовник, който да отмерва две минути. Добре е да се посъветвате със зъболекаря на детето по отношение на вярната техниката на осъществяване. Честа причина за недобра хигиена на устната празнина е точно неправилната техника за четкане.

За да се изградят верни привички за грижа за зъбите, предлагам да се възнамерява посещаване при ортодонт с навършване на 3-годишна възраст на детето. Това първо посещаване в нашата клиника го използваме единствено за запознаство и реализиране на контакт с детето, осъществяване на връзка, която да го предразположи за последващи визити.

След шест месеца се възнамерява втората аудиенция, при която детето сяда на стоматологичния стол и му се прави гланциране на зъбите с четка и паста благодарение на зъболекарската машинка, с цел да стартира да привиква с нейното наличие и да не се опасява от нея.

С помощта на този метод откриваме кариесите в доста начален стадий, когато лекуването им е доста по-лесно. Редовното посещаване за профилактични прегледи при детето и възрастния човек подсигурява положително здраве на тъканите в устата.

Не по-малко значимо за развиването на кариеса е хранителният режим.

С развиването на технологиите консумираме от ден на ден рафинирани храни , което благоприятства развиването на кариес.

Известно е, че консумирането на доста захари стои в основата на бързото повреждане на зъбите. Честата консумация на захари води до деминерализиране на зъбите и основава кисела среда в устата, което е причина за развиване на кариес. Най-вредни в това отношение са тестените произведения, които полепват и се задържат върху зъбите.

Това, което бихме могли да създадем в тези случаи, е да изплакнем устата с вода, с цел да отстраним питателните останки. Същото предлагам след консумация на киселинни храни, каквито са цитрусовите плодове и фрешовете от тях. Смята се, че те подкрепят развиването на кариеса.

При най-малките е значимо да сортираме вярно пюретата. Много от тях съдържат добавена захар, което води до бързо привикване със сладкия усет и привързване към него.

Разнообразното и уравновесено хранене са в основата на здравите зъби . За тази цел е значим хранителният режим, който ще предложим на подрастващите, с цел да изградим у тях отношение към вярното хранене.

Важна част от профилактиката на кариеса при децата е слагането на силанти на пробилите непрекъснати детски зъби. Силантите са бели или транспарантни покрития, които се слагат върху дъвкателната повърхнина на пробилите непрекъснати зъби, с цел да защитят най-дълбоките сектори, които са сложни за разчистване и които биха могли да станат зона, от където да стартира образуването на кариес.

Когато към този момент има появил се кариес, е значимо той да бъде диагностициран в точния момент и да бъде лекуван. Последните млечни зъби ще останат в устата докъм 12-годишна възраст. Това значи, че в случай че не лекуваме кариеса, може да се стигне до разнообразни затруднения.

Съвременното схващане за кариеса е, че той е заразно заболяване. Когато има зъби с кариес в устата, това е причина за заразяване и на другите ни зъби.
Свързани публикации.. Акция Красива усмивка 0 Правилна орална хигиена – с цел да не допуснем кариес 0 Д-р Таня Барашка: Здравината на детските зъби се дефинира още по време на бременността 0

Вероятно сте чували от непосредствен или прочут репликата „ Имам неприятни зъби! Въпреки че постоянно навестявам стоматологичния кабинет, непрекъснато има проблеми със зъбите. “

Най-често при тези хора става дума за неизлекуван кариес, което води до заразяване на други зъби.

Нашият протокол за лекуване на зъбите с кариес изисква да се стартира с доста детайлна диагностика, с цел да забележим и тези сектори, които са недостъпни за окото.

След като имаме визия за броя и локализацията на кариесите, изготвяме лековит проект, в който да дадем визия на пациентите си какво могат да чакат. Важно е всички зъби с кариес да бъдат излекувани в къс интервал, за няколко месеца, с цел да се прекъсне заразяването на други. След лекуването, стартират контролни прегледи на всеки шест месеца, с цел да се следи за образуването на нови кариеси.

В случай, че се забележи, че макар лекуването се образуват нови кариеси, е належащо да се изследва PH и количество на слюнката. По този метод се изключва или не съществуването на кисело PH или понижено количество слюнка, които биха могли с цел да причина за кариес също. Започва се отнасяне на зъбите със профилирани гелове, които да реминерализират емайла.

Ако макар всички тези старания, на контролните прегледи продължава да се диагностицира кариес, е належащо да се прегледа интимният сътрудник. Кариесът може да се предава и при целувка!

Ако имате проблеми с кариеса, обърнете се към Вашия ортодонт, с цел да получите съвет по какъв начин да ги решите!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР