Карибската кухня е сред най-екзотичните, смес от испанската, френската, африканската,

...
Карибската кухня е сред най-екзотичните, смес от испанската, френската, африканската,
Коментари Харесай

Популярно от карибската кухня

Карибската кухня е измежду най-екзотичните, примес от испанската, френската, африканската, индианската и индийската кулинарни обичаи. Местното население ги е съчетало по несравним метод, добавяйки по нещо от себе си. Деликатесите, типични за Карибите, са освен вкусни, само че и извънредно здравословни и потребни.

Разположението на карибските острови в тропическия пояс обезпечава богат набор от плодове. Тук могат без проблем да се открият кокосови орехи, ананас, маракуя, манго, банани, смокини, нар, карамбола, гуава и доста други типове, типични единствено за тези острови. Често, те не доближават до другите елементи на света, защото са прекомерно деликатни за превозване.

Плодовете са измежду главните първични материали при приготвянето на локалните деликатеси. Те се сервират както сладки, по този начин и солени. Така да вземем за пример от плодове като мангото и папаята се подготвят сладка, десерти и питиета. Най-популярният самун пък се подготвя от сърцевината на кокосови орехи. От нея се вършат и сладолед и фамозната пиня колада.

 Кубинска кухня

Месото на Карибите наложително се сервира със сосове. Основа на всеки един от тях е кокосовото мляко. Най-популярна фалшификация е чилито. Традиционното ямайско чили е толкоз люто, че на етикета му с огромни букви написа Pain is good - „ Болката е наслаждение “.

Друг известен деликатес на Карибите са печените банани. Те се вършат от типа Плантейн – тип дребни, зелени банани. Те се запичат на грил, пържат се, вършат се на чипс или се прибавят в месни пайове.

Освен на плодове, островите са богати и на зеленчуци. Сред най-популярните е локалният зарзават „ каллалу “, от който се подготвя вкусна чорба, носеща неговото име. От другите култури най-консумирани са бобовите растения. Интересно е да се означи, че множеството бобени яхнии се сервират с ориз. Оризът въобще е най-често употребяваната гарнитура тук.

От месата на Карибите най-вече се употребява птичето. Най-често приготвяната рецепта е маринована птица с джинджифил, лайм и чили, изпечена на грил. Сред специалитетите е и пилето, подправено със сместа от подправки „ джърк “. По-малко известни са свинско и телешко. На Ямайка пък обичаен специалитет е козе месо с къри.

 Агнешко по карибски

Както на всички острови, по този начин и на Карибите се ловят и употребяват стотици типове риба - костур, риба меч, барбун, кефал и още доста други. Те се пекат на грил, задушават се, вършат се на чорби и яхнии. Скаридите и омарите са желаните морски блага. Те се употребяват при приготвянето на две типични локални ястия – омар по креолски и кокосови скариди. Типично за Карибските острови е и готвенето на артикули като морски таралежи, костенурки и панирани рапани.

Десертите на Карибите са всевъзможни – суфлета, мусове, пайове, сладкиши, т.н.т. честа процедура е да се овкусяват с ром.

Вижте някои неустоими екзотични предписания от карибската кухня: Карибска салата, Карибски мъфини с кокос, Карибска пица, Рататуй по карибски.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР