Кардинал Матео Зупи, който Папа Франциск натовари със специалната задача

...
Кардинал Матео Зупи, който Папа Франциск натовари със специалната задача
Коментари Харесай

Кардинал, посочен от Ватикана, цели да намери „мирни пътища“ между Киев и Москва

Кардинал Матео Зупи, който Папа Франциск натовари със специфичната задача да стартира миротворна задача в Украйна, приказва за първи път пред кореспонденти в Рим. Той акцентира, че главната му цел е намирането на мирни пътища за разговор сред двете воюващи страни.
Тази задача е съгласувана с Държавния секретариат на Ватикана, може би за някои това наподобява малко необичайно, само че това е по този начин, както доста други публични и неофициални задачи в предишното. Имам за цел да оказа помощ за понижаване на напрежението, обвързвано с спора в Украйна. Това е.
Кардинал Матео Зупи, кардинал

В началото на 90-те години на предишния век, кардинал Зупи оглавява сходна задача за решение на спора в Мозамбик. Преди седмица Светият отец разгласи, че разпорежда на Зупи ролята на посредник сред Киев и Москва. Русия към този момент разгласи, че намира концепцията на задачата за позитивна.
В Мозамбик на процедура имаше тъкмо това - непосредственост, ходатайство, връзки и доста срещи. Усилията в Украйна несъмнено ще бъдат в тази посока. Имаме съзнанието, че би трябвало да изградим непосредственост с тези, които са жертви - първо с молитва и взаимност.
Кардинал Матео Зупи, кардинал

Ватиканът сподели в изказване, че 67-годишният Зупи ще извърши задачата, като още в края на април Папата загатна, че Римокатолическата черква ще стартира специфична миротворна задача за прекъсване на войната. Според дипломатически източник от Ватикана проектът е кардиналът да се опита да се срещне настрана с украинския президент Володимир Зеленски и съветския президент Владимир Путин.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР