Карането на eлектрически тротинетки в София ще се ограничи сериозно.

...
Карането на eлектрически тротинетки в София ще се ограничи сериозно.
Коментари Харесай

Най-накрая: София обяви война на тротинетките - гласуваха важни промени

Карането на eлектрически тротинетки в София ще се ограничи съществено. Занапред те ще могат единствено да се бутат от ползвателя им, когато минава през площад, по тротоар, в паркове и градини. Това реши Столичният общински съвет с промени в Наредбата за организация на придвижването в София по предложение на ГЕРБ-СДС и " Патриоти за София ". Карането по тротоарите и в този момент е неразрешено, само че всеобщо възбраната се нарушава.

През упоменатите зони на града е-тротинетката ще може да се движи до 5 км/ч и това ще е заложено в софтуера на трите компании, които ги дават чартърен. С тази скорост скутерът не може да вози. Разрешената скорост в града е до 25 км/ч.

Безразборното им изоставяне ще се ограничи като паркирането им ще е позволено единствено в специфични места за това. Те ще се обособят на площадите и в пешеходните пространства и в случай че тротинетката е оставена отвън тях, ще продължава да се начислява такса за използването й. Въпросните места за паркиране ще са подготвени до един месец, съобщи Георги Георгиев, ръководител на СОС. (Георгиев в последно време е изключително деен с най-различни начинания, евентуално поради все по-упоритите клюки, че точно той ще е претендента на ГЕРБ за кмет на София).

Санкциите за нарушителите ще са парични - при първо нарушаване 50 лв. за физически лица и от 500 до 1000 лв. за компаниите. При наново - двойно повече.

" Тази разпоредба е чисто популистка възбрана и ГЕРБ нямат никакво желание да я ползват. Преди да се постановат санкции, хората би трябвало да имат опция, само че в София не се построяват велоалеи, където да се карат и тротинетките ", разясни Симеон Ставрев от " Демократична България ". Много хора към този момент слязоха от колите и се качиха на тротинетките, които не замърсяват въздуха, само че в този момент ще се замислят дали отново да не подкарат колата си, добави той.

Глобите ще се постановат от полицията, а пълномощия за това има и общинска полиция. За 2 години към този момент били наложени 1600 санкции, увери Георги Георгиев. Една от трите компании за тротинетки чартърен, към този момент има приложение за качване на фотоси от жители за захвърлена тротинетка. Другите две компании също би трябвало да го имат, като им е подложен 4-часов период от подаването на сигнала да приберат возилото. Сега в София се оферират 2000 тротинетки чартърен и имало още 8000 на жители по данни от медиите, твърди Георгиев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР