Капки вода, открити в минерални находища, са останки от океан,

...
Капки вода, открити в минерални находища, са останки от океан,
Коментари Харесай

Океан насред Хималаите

Капки вода, открити в минерални залежи, са остатъци от океан, липсващ преди 600 милиона години. Забележително е, че най-хубавото място за намиране на въпросните минерали са километри над морското ниво. Учените, които са ги разкрили, споделят, че капчиците могат да обяснят доста обсъждано събитие, което е от решаващо значение за живота, какъвто го познаваме.
 Кой е най-старият населяван и до през днешния ден град в света
Кой е най-старият населяван и до през днешния ден град в света

Защо е мъчно да се даде еднопосочен отговор

Откриването на морски вкаменелости по върховете на планините съставлява огромно комплициране за учените от епохата на Ренесанса и Просвещението. В последна сметка нуждата да разбираем тези открития способства за настоящето ни схващане за това по какъв начин конфликтите на тектонични плочи могат да повдигнат планини, донасяйки в миналото ниско ситуирани земи - и вкаменелостите, подадени там - със себе си. Заедно с вкаменелостите, от време на време морските седиментни скали носят по-фини съкровища.

Преди към 650 милиона години Земята претърпява едно или повече заледявания. По време на тези по този начин наречени ледникови събития, по-голямата част от планетата (ако не и цялата) е покрита с лед. Именно поради това и до през днешния ден не престават дебатите за това по какъв начин животът въобще е оживял. Скоро по-късно обаче идва огромната детонация в комплицирани форми на живот, която води до разнообразието, което виждаме през днешния ден, което става допустимо с помощта на огромното нарастване на атмосферния О2, известно като Второто огромно събитие на О2.
 Снимка 629376

Причините за това събитие остават противоречиви, в това число дали е обвързвано с предходното надълбоко заледяване или връзката им във времето е съвпадане. За да отговорим на тези въпроси, се нуждаем от проби от депозити от това време. Понякога това значи да отидем на невероятни места, с цел да ги намерим.
 Еверест, Мауна Кеа, Чимборасо и за какво не е най-високият връх на Земята
Защо Еверест в действителност не е най-високият връх на Земята

Оказва се, че зависи по какъв начин го мерим

В Утаракханд, Индия, докторантът от Индийския теоретичен институт Пракаш Чандра Аря помага да се намерят отлагания на калциев и магнезиев карбонат от водни капчици. Въз основа на възрастта на скалите, в които те са открити, Аря и сътрудниците му свързват водата с епохата на Земята по време на ледниковия интервал. " Намерихме капсула на времето за палео океаните ", споделя Аря в.

" Не знаем доста за предишните океани ", продължава Аря. " Колко разнообразни или сходни са били те спрямо днешните океани? Били ли са по-кисели, богати на хранителни субстанции или с недостиг, топли или студени и какъв е бил техният химичен и изотопен състав. "
 Снимка 629374

Хималайските отлагания може да не отговорят на тези въпроси за целия свят, само че екипът открива дълъг интервал на понижено доставяне с калций, което приписват на мощно понижените речни потоци в седиментния басейн, където са се образували скалите. Затварянето на толкоз доста вода в лед оставя малко за формиране на реки. Скалите, които нормално биха били най-вече калциев карбонат, вследствие на това имат нараснали концентрации на магнезий. Тези кристали от магнезиев карбонат имат пори в тях, които улавят вода и са я запазили от този момент.

Екипът показва, че фотосинтетичните цианобактериални строматолити процъфтяват в бедните на хранителни субстанции условия, свързани с подобен недостиг на калций. Когато питателните субстанции са по-изобилни, по-бързо растящите типове изпреварват строматолитите. Като производители на О2, строматолитите може да са причина за Второто огромно събитие на О2 и последвалата поява на животинските типове, означават от
 Това ли е най-старата вода на Земята
Това ли е най-старата вода на Земята

И какъв е усетът ѝ

Океанската кора нормално се рециклира на всеки към 200 милиона години, като се избутва под друга плоча. Това е премахнало множеството от скалите, положени в морската среда по време на ледниковия интервал на Земята. От тези, които са оживели, множеството или нямат пори за задържане на вода, или се трансформират химически прекомерно елементарно, с цел да запазят записи за толкоз дълго време. Хималайският магнезит е изключение - задоволително драгоценен, че Аря и колегите му трескаво да го търсят в огромни сектори от Малките Хималаи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР