Капитолийските музеи са едно от любимите ми места в Рим.

...
Капитолийските музеи са едно от любимите ми места в Рим.
Коментари Харесай

Капитолийските музеи - античен чар в опаковка на Микеланджело

Капитолийските музеи са едно от обичаните ми места в Рим. Те са приютили най-старата колекция от антични скулптури и други артефакти, в началото принадлежала на Папа Сикст IV. През 1471 година той я подарява на римския народ, учредявайки музея на върха на Капитолийския рид, където един против различен се гушат Дворецът на консерваторите и Новият замък. Мястото е прелестно и заради още една причина – площадът сред двата двореца е планиран от Микеланджело Буонароти през 1536 и довършван след това в продължение на 400 години.  



За мен това единствено по себе си беше необикновено признание – до момента в който се качвах по стотиците стълби към площада Campidoglio за пръв път, треперех еднообразно поради музейната колекция, която щях да видя, само че и поради площада начело. В центъра му се е разположила голяма бронзова скулптура на Марк Аврелий, която събира околното пространство като в призма. Малко се разочаровах, когато разбрах, че това е копие, само че след това се успокоих – оригиналът се намира вътре, в самия музей и е въпрос на минути да го видите.



Това, прочее, е една от дребното антични скулптури, оживели през Средновековието. Причината – заблудата, че статуята изобразява император Константин, този, който е оповестил християнството за публична вяра на Римската империя.



Време е да влезем в Музеите. Тук също падна огромно неспокойствие – в скромните му по размери, спрямо Ватиканските музеи, зали са изложени някои от ненадминатите мостри на римска статуя – Умиращият гал, Спинарио /Момчето с тръна/, Бебето Херкулес и змията и доста други. Тук е Медуза на Бернини, която сама по себе си е събитие. Тук е и Римската вълчица, фамозната иконична статуя, чийто генезис остава мистерия и до през днешния ден.



В двора пък намират елементи от гигантската скулптура на Константин /този път – без грешка/, които потрисат с размерите си и неизбежно слагат на тестване въображението ни.



Леко отвън очевидните туристически направления, Капитолийските музеи са едно прелестно място за потапяне в античната просвета на Древен Рим и могат отлично да добавят разходката ви по Форума.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР