Канцлерът на Австрия Карл Нехамер пристига на работно посещение в

...
Канцлерът на Австрия Карл Нехамер пристига на работно посещение в
Коментари Харесай

Австрийският канцлер Карл Нехамер идва у нас утре, но позицията му за Шенген остава непроменена

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер идва на работно посещаване в България на следващия ден, 23 януари, по покана на президента Румен Радев. В делегацията, водена от Карл Нехамер, ще бъде и Герхард Карнер - федерален министър на вътрешните работи на Австрия.

От президентството оповестяват, че съществена тематика на срещата сред Радев и Нехамер ще бъде " обезпечаването на защитата на българската граница и противодействието на миграционния напън, както и използването на европейското право във връзка с Шенген ".

Българският президент ще посрещне австрийския канцлер на летище " Пловдив ". Двамата ще посетят българо-турската граница, а по-късно ще отидат в районната дирекция на " Гранична полиция " в Елхово. От пресцентъра на Министерския съвет оповестиха, че служебният министър председател Гълъб Донев също ще организира среща с Карл Нехамер.

Междувременно обаче австрийски медии оповестяват, че макар идното посещаване, позицията на канцлера по отношение на ветото за България и Румъния в Шенген остава непроменена, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Докато Шенгенското пространство не действа и да вземем за пример Германия прави надзор по границите с други страни от Шенген, каквато е Австрия, както вършат това и доста други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското несъгласие на Австрия остава в действие, до момента в който обстановката кардинално се промени ", показва канцлерът Нехамер.

Вътрешният министър Карнер пък е на мнение, че България може да вземе Гърция като образец за опазването на границите си:

" България се нуждае от бърза и подобаваща поддръжка за отбрана на външната граница с Турция. Като образец може да служи гръцката гранична ограда ". Големият брой хванати мигранти в Австрия демонстрира, че Шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не действат, не може да има разширение ", отбелязва той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР