Кандидатурата на Швеция за членство в НАТО може да бъде

...
Кандидатурата на Швеция за членство в НАТО може да бъде
Коментари Харесай

Партията на Виктор Орбан отказа да участва в извънредно заседание и Унгария не пусна Швеция в НАТО

Кандидатурата на Швеция за участие в НАТО може да бъде утвърдена, когато Народното събрание на Унгария се събере още веднъж за естествена сесия. Това съобщи парламентарната група на ръководещата партия " Фидес ", представена от " Ройтерс ".

Тя посочи, че първо очаква посещение на шведския премиер в Будапеща.

Това значи, че е малко евентуално депутатите от " Фидес " да участват на извънредното съвещание на Народното събрание, свикано от опозицията за гласоподаване на ратификацията от Швеция в през днешния ден, и ратификацията ще бъде в допълнение отсрочена.

Парламентът ще заседава още веднъж след зимната си почивка в края на февруари.

Американският дипломат в Будапеща дружно с посланици от някои други съдружници на НАТО, в това число Дания и Полша, участваха на днешното съвещание на унгарския парламент. Това бе изненадваща проява на напън върху Будапеща да утвърди кандидатурата на Швеция.

" Изключително неприятно е, че до през днешния ден " Фидес " блокираха присъединението на Швеция към НАТО ", съобщи пред Народното събрание Мате Канас-Наги, народен представител от опозиционната партия LMP.

" Орбан желае да облагодетелства съветския президент Владимир Путин, като по този метод разбие единството на НАТО ", означи Агнес Вадаи, народен представител от опозиционната Демократическа коалиция.

Унгария е единствената страна членка на НАТО, която към момента не е одобрила молбата на скандинавската страна за присъединение към Алианса - развой, който изисква поддръжката на всички членове. Това влоши връзките ѝ със Съединените щати и провокира безпокойствие измежду съдружниците.

" Ако това е значим въпрос за шведите, тогава явно шведският министър-председател ще пристигна в Будапеща ", показаха от " Фидес ".

Впоследствие стана ясно, че Народното събрание по този начин и не е провел гласоподаване за присъединението на Швеция към НАТО заради липса на кворум, защото партията на Орбан бойкотира процеса. Заседание на парламент беше свикано по самодейност на опозицията, само че депутатите на Фидес и Християн-демократичната национална партия не се явиха.
Премиерът Виктор Орбан и съпартийците му намерено декларират недоволството си от шведски политици, които " си разрешават неприемливи неистини ", говорейки за положението на демокрацията в Унгария.

Мате Кочиш, член на Националното заседание и кмет на квартал " Йозефварош " в Будапеща, написа в обществените мрежи, че в случай че желае да се причисли към Алианса, Швеция би трябвало да почете Унгария по същия метод, както направи с Турция, и да изпрати своя министър председател Улф Кристершон да се срещне с Орбан и двамата да обсъдят въпроса персонално.

Миналата седмица унгарският външен министър Петер Сиярто означи, че би било " заслужено ", в случай че Улф Кристершон посети Будапеща преди ратификацията, по този начин както шведският водач също отиде и в Турция преди ратификацията от Анкара.

Премиерът поддържа по-добри връзки с Русия от други страни от Европейски Съюз и множеството членки на НАТО. Той твърди, че държавното управление му поддържа присъединението на Швеция към Алианса, само че съответният законопроект остава блокиран в Народното събрание от средата на 2022 година

" Премиерът Орбан даде обещание Унгария да работи " при първа опция ". Сесията в понеделник дава опция да се направи това ", показаха от посолството на Съединени американски щати късно в петък.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР