Кандидатстването в първи клас за новата учебна година в Пловдив

...
Кандидатстването в първи клас за новата учебна година в Пловдив
Коментари Харесай

За вас, родители! Стартира кандидатстването за първи клас

Кандидатстването в първи клас за новата образователна година в Пловдив започва на 10 май. За пета поредна година приемът се реализира онлайн, в класирането вземат участие 45 общински учебни заведения с над 3300 места, оповестиха от Общината.

Родителите могат да аплайват онлайн посредством електронната система за банкет на възпитаници на Община Пловдив -, където ще бъдат оповестени свободните места. Документи за първо класиране се одобряват до 13 юни 2021 година, като резултатите от него ще станат ясни още на 15 юни. Следват още две класирания – на 30 юни и 13 юли. След привършване на третото класиране родителите на незаписаните деца могат да подават заявки за записване в учебните заведения, в които има останали свободни места.

„ Родителите би трябвало да бъдат спокойни. 45 общински учебни заведения ще одобряват документи за кандидатстване в първи клас, като са обезпечени задоволително места за всички първокласници “, разяснява зам.-кметът с сектор „ Образование, бизнес развиване и европейски политики “ Стефан Стоянов. Той изясни, че се чака броят на кандидатстващите деца в първи клас да е почти 3 000, а оповестените места – малко над 3 300.

Заявление за кандидатстване в първи клас може да бъде подадено и на книжен притежател (по образец) в определеното от родителите учебно заведение по първо предпочитание, в период до 11 юни 2021 година Важно изискване е подаването единствено на едно заявление – по интернет или на книжен притежател, тъй като системата не разрешава въвеждане на второ заявление за едно дете.

Критерият с най-голяма тежест за банкет е местоживеенето на детето като максимален брой точки получават тези с сегашен или непрекъснат адрес над 3 години в съответния регион.

Всичко за приема на възпитаници в първи клас за образователната 2021/2022 година родителите могат да намерят на уеб страницата на електронната система на Община Пловдив, в раздел „ Нормативни документи “ -. В Графика на дейностите е оповестена информация за всички периоди, свързани с оповестяването на свободните места, присъединяване в плануваните три класирания и записването на бъдещите възпитаници в първи клас. В рубрика „ Ръководство за родителя “ са предстаени критериите за банкет. На уеб страницата е предоставена и настояща информация за всяко едно общинско учебно заведение - сменност на образованието на класовете след първи клас, организация на образованието, изучавани непознати езици, образуване на храненето и други Тя се намира в раздел „ Училища “.

Електронно централизирано класиране и записване на деца в първи клас ще се организира за пети път в Пловдив. През 2017 година Община Пловдив вкара електронна система, за да бъде основана по-ефективна организация на приема на учениците и да се спести време на родителите и администрацията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР