Кандидатите в концесионната процедура на летище София писаха Слаб (2)

...
Кандидатите в концесионната процедура на летище София писаха Слаб (2)
Коментари Харесай

Концесията за летище София на поправителен? Всички без победителя обжалват

Кандидатите в концесионната процедура на летище София писаха Слаб (2) на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. Всичките четирима неизбрани участници в състезанието апелират класирането, съгласно което на първо място бе посочен консорциумът " Соф Кънект ".

В петък в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) тъжби подадоха английската МАГ и френско-турският консорциум сред „ Еърпортс Де Пари “ и „ ТАВ Хавалиманларъ Холдинг “(ЕДП/ТАВ). А в понеделник в антимонополното ведомство са импортирани възражения от " Фрапорт България " и консорциума " ССБ София Еърпорт ", воден от швейцарското сдружение " ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ " с патрньор датския оператор " Копенхаген Еърпортс ".

Фактът, че всички претенденти в процедурата, получили по-малък брой точки от спечелилото обединяване сред фонда Меридиан и строителната компания Щрабаг апелират класирането, не приказва по никакъв начин добре за работата на комисията оценяваща предложенията. При една или две тъжби антимонополното ведомство евентуално би могла да удостовери избора на Соф Кънект и да трансферира борбата по проблема във Върховния административен съд. Но при четири тъжби обстановката е напълно друга и везните клонят към връщане на офертите за нова оценка.

Веднага след оповестяването на резултатите от процедурата се появиха съществени подозрения, че те не са справедливи. Най-странното бе, че фирмите, предложили най-голям размер на годишното концесионно заплащане, получичиха най-ниски механически оценки. Това важи както за френско-турския консорциум, по този начин и за ССБ София Еърпорт.

" Става дума за много грубичко " напасване " на резултати, което си проличава и от неуместните претекстове за определянето на оценките. Явно е, че е имало пренаписване на класирането в последния миг. Имената на всички файлове за обособените претенденти завършваха с _NEW ", съобщи пред OFFNews източник, зает с процедурата. 

Спечелилото обединяване на фонда Меридиам и Щрабаг, в която акционер е съветският олигарх Олег Дерипаска предложи годишно концесионно заплащане от 24.54 млн. евро. То е трето по мярка от общо петимата претенденти. Предложените от консорциума вложения са минимум от всички претенденти - едвам 608 млн. евро до момента в който МАГ и Еърпортс Де Пари дават обещание инвестиции от към и над 1 милиард евро.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР