Кандидатът за президент на френската партия Национално обединение Марин льо

...
Кандидатът за президент на френската партия Национално обединение Марин льо
Коментари Харесай

Льо Пен: Франция е готова за първата си жена президент

Кандидатът за президент на френската партия " Национално обединяване " Марин льо Пен е уверена, че страната е подготвена за избирането на жена за президент, което би било исторически казус.

" Жена в Елисейския замък - това единствено по себе си би било огромна смяна на тези избори ", сподели тя през днешния ден на избирателен протест в южния френски град Перпинян. Льо Пен е един от водачите в президентската конкуренция преди първия тур на изборите на 10 април.

Тя напомни, че преди 77 години, през април 1945 година, френските дами за първи път получават правото да гласоподават на общински избори. Въпреки това, сподели тя, от този момент " нещо е останало непроменено ": в никакъв случай до момента в историята на Републиката жена не е била държавен глава.

" Сякаш една жена не е способна да направи такова нещо. Вече никой не се съмнява съществено в това. Тази обстановка е неуместна, тъй като страната ни е подготвена. Това би било знак за демократична зрялост в лицето на други европейски страни ", сподели Льо Пен.

Освен Льо Пен, за поста на държавен глава се борят още три дами. Кандидатът на Социалистическата партия и кмет на Париж Ан Идалго може да чака 2% от гласовете на първия тур, съгласно последните изследвания, до момента в който водачът на троцкистката партия " Работническа битка ", учителката Натали Арто, се радва на благосклонностите на към 1% от интервюираните. Кандидатката на партията " Републиканците " и сегашен началник на столичния регион Ил дьо Франс Валери Пекрес получава 9% от гласовете на първия тур и дружно с претендента на дясната партия " Реконкиста " Ерик Земмур заема четвърто място в класацията по известност.

Президентските избори във Франция ще се проведат в два тура - на 10 и 24 април. Конституционният съвет записва общо 12 претенденти, измежду които е и актуалният държавен глава Еманюел Макрон. Последните социологически изследвания дават преднина на първия тур на Макрон (27%). Очаква се вторият и третият резултат да бъдат за Марин льо Пен (23,5%) и Жан-Люк Меланшон, създател на лявото придвижване " Непокорна Франция " (17,5%).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР