Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов даде обширно интервю

...
Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов даде обширно интервю
Коментари Харесай

Бербатов пред Скай спортс: Времето за промяна отдавна е дошло! Тя ще се случи!

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов даде обстойно изявление пред " Скай спортс ", в което говори по доста тематики.

Ето какво сподели той:

" Стигаш до миг в живота, в който осъзнаваш, че би трябвало да се излезеш напред. Считам го за дълг към себе си и към българския народ. Животът ми се състои в това да обикалям страната, да приказвам с хората и да откривам какви са проблемите и по какъв начин могат да бъдат поправени. Целта е да им се покаже, че смяната е тук и е нужна.

Моят фокус беше напълно на терена като състезател. Бавно, само че несъмнено забелязваш от време на време нещата към теб и те остават в съзнанието. Понякога забравяш за това и отиваш да играеш своя футбол. Следващият път казусът към момента е там, а може би в този момент е по-голям проблем.

Започваш да мислиш. Когато се върна в този момент и си помисля за проблемите, които имахме, те към момента са там, само че в този момент са още по-големи. Моята задача в този момент е да поправям тези неточности, тъй че по-младите генерации, идващи след мен, да не страдат като мен.

Расизмът е един от най-големите проблеми в международния футбол, освен вкъщи, само че и по целия свят. Трябва да се борим с него. Трябва да има бистрота и да го спрем до оптималната степен.

Моят екип приказва с федерации по света за това по какъв начин да се оправим с този проблем с просветителни стратегии, забрани за футбол, правене на стадионите по-безопасни. Имаме го в нашата стратегия, само че нищо не се прави по този главен въпрос. Тази обстановка е толкоз нелепа.

Това беше миг, в който всички се почувствахме засрамени и отвратени, че нещо сходно може да се случи. Расизмът е огромен проблем и беше изцяло справедливо президентът на българския футбол да подаде оставка по-късно. Но като по знамение година и половина по-късно той се върна, като че ли нищо не се е случило. Сякаш беше на отмора или нещо сходно.

Когато изграждаш токсична просвета, и ти се заразяваш. Ако искаш да спрете това, би трябвало да отрежеш главата - метафорично казано - и да започнеш да градиш нещо ново. Футболната общественост стои зад нас на 100 %, тъй като виждат в нас новото начало.

Времето за смяна от дълго време е пристигнало. Трябва да се случи.

Същото е както, когато бях футболист. Бях захласнат от футбола. В този развой от време на време вашите другари и персоналният ви живот страдат, тъй като сте захласнати от нещо. Сега манията ми е да се пробвам да усъвършенствам българския футбол.

В живота, както и във футбола, от време на време имаш спънки. Понякога преодоляваш тези трудности елементарно, а от време на време е мъчно. На терена го направих да наподобява елементарно, само че единствено тъй като го практикувах доста. Беше упорита и интелигентна работа.

Моят дълг е тук и би трябвало да го извърша. Дължа го на българския футбол. Още преди време споделих, че един ден ще се върна и ще се опитам да оправя българския футбол. Този ден е тук. Ще се опитам да го направя и в последна сметка ще съумея. Това е мое обвързване.

Ако желаете да бъдете добър водач, би трябвало да слушате. Това се пробвам да върша от самото начало с моя екип. Опитвам се да чувам и се пробвам да се възпитавам. Ако знаех всичко, нямаше да нуждая се от тим. Но силата е, когато се обедините като екип.

В последна сметка лицето на всяка федерация е националният тим. Ако вашият народен тим страда, значи нещо не е наред. Когато други страни видят този проблем, те се пробват да го поправят. За страдание не намираме решенията на този проблем.

Започвате да задавате въпроси. Къде е развиването на младите? Нашата лига създава ли задоволително играчи? Къде са нашите играчи в интернационален проект? Българи няма. Все още имаме качествени играчи вкъщи, само че те би трябвало да имат вярното развиване. Талантът е налице, повярвайте ми. Не го споделям, тъй като съм българин. Знам. Ходя на мачове. Футболът е вяра в България. Имаме хора, които са прочувствено отдадени в нашия футбол. Имаме основата. Но за жалост инфраструктурата пречи на футбола да върви напред.

Необходими са вложения, само че по-добрите връзки с управителните органи на футбола и поддръжката на държавното управление ще оказват помощ. Фирмите ще повярват още веднъж в българския футбол, в случай че той бъде прочистен. " С инвестиция в верните хора резултатите ще последват.

Ще забележим резултатите. Може би не през първата или втората година, тъй като това е дълъг развой. Ще бъде дълго пътешестване. Футболът е най-големият спорт в света и ние желаеме да се върнем към победния път от 1994 година и да имаме тим, който целият свят ще познава.

Искам да видя по какъв начин нашият футбол се развива. Искам щастливи хора да отиват със фамилиите си на стадиона и по-младите генерации да желаят да играят футбол. Ето по какъв начин запалвате огъня в децата. Всичко това ме кара да се вълнувам от това, което върша сега, даже и да е мъчно.

Това е огромно предизвикателство, само че съм напълно сигурен, че мога да се оправя. Искам да го направя. Трябва да го направя. И ще го направя ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР