Кандидатът за кмет на София на Продължаваме промяната - Демократична

...
Кандидатът за кмет на София на Продължаваме промяната - Демократична
Коментари Харесай

„Алфа Рисърч“: В битката за София интригата е за второто място

Кандидатът за кмет на София на " Продължаваме промяната - Демократична България " и " Спаси София " Васил Терзиев отива на балотаж на локалните избори.

Той печели 29.8% от доверието на столичани, като оставя зад себе си Антон Хекимян, повдигнат, от ГЕРБ, и Ваня Григорова, претендент на Българска социалистическа партия.

Това сочат данните от експресното изследване за София, извършено в интервала 21-24 октомври от „ Алфа Рисърч “, по поръчка на bTV.

В допитването са взели участие 800 души, които имат право на глас, като 41.5% от тях са декларирали, че сигурно ще отидат да гласоподават. 20% към момента се двоумят дали да отидат до урните на 29 октомври.

Интрига за второто място - под % разлика

Преднината на Терзиев пред Хекимян и Григорова гони 10 процентни пункта, а разликата сред борещите са за място на балотажа е по-малка от 1 процентен пункт. За претендента на ГЕРБ поддръжка са декларирали 21.1%, до момента в който за този на Българска социалистическа партия - 20.2%, заяви социологът Боряна Димитрова в „ Тази заран “ по bTV.

Зад тях се подрежда издигнатият от " Възраждане " Деян Николов с 10.2%. На пето място е претендентът на Коалиция " Синя София " Вили Лилков с 8.3%, а след него е Ивайло Вълчев от " ИТН " с 3.4%.

Очаква се изборната интензивност да е към 41%.

По думите на Димитрова, в случай че има нараснала интензивност измежду претендентите в последните дни пред изборите, надлежно и в изборната интензивност, обстановката може да бъде пренаредена.

Тя чака при растеж на изборната интензивност Ваня Григорова да успее да се пребори за второто място с Хекимян. И противоположното - при ниска изборна интензивност, в която се включват твърдите гласоподаватели на партиите, претендентът на ГЕРБ ще си обезпечи място на балотажа против Терзиев.

„ Виждаме мощна акция на Ваня Григорова, която се изстрелва доста над партийната листа. Тя има растеж в хода на акцията и при увеличение на изборната интензивност има късмет да стане втора в борбата за балотажа. При опазване на по-ниска изборна интензивност, преимуществото е за Хекимян. Ръст на изборната интензивност води до готовност “, сподели Димитрова.

„ В изгода на Антон Хекимян е доста по-голямата партийна конструкция на ГЕРБ. Той има доста по-солидна партийна поддръжка. В хода на акцията той има релативно постоянен резултат, само че остава под мобилизацията на вота за общинската листа. Във всички случаи и Васил Терзиев, и Антон Хекимян имаха известно неприемане от страна на гласоподавателите на съответната партия – дали поради детайла на изненада, дали поради биографиите “, доплъни социологът от „ Алфа Рисърч “.

„ На локални избори мобилизацията е малко по-слаба в сравнение с парламентарни, само че зависи от характера на конкуренцията. Където се усеща предрешена конкуренция, мобилизацията е по-слаба. Там, където в края на акцията има увеличение на залога, по-силни претенденти и неопределеност на резултата, ползата стартира да се повишава “, разяснява още Боряна Димитрова.

Електоралните настройки в София са както следва:

•      Васил Терзиев, ПП-ДБ и „ Спаси София “- 29,8%

•      Антон Хекимян, ГЕРБ-СДС - 21,1%

•      Ваня Григорова, Българска социалистическа партия - 20,2%

•      Деян Николова, „ Възраждане “ – 10,2%

•      Вили Лилков коалиция КОД – 8,3%

•      Ивайло Вълчев, Има Такъв Народ – 3,4%.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР