Кандидатът на управляващия блок в Словакия спечели президентския балотаж в

...
Кандидатът на управляващия блок в Словакия спечели президентския балотаж в
Коментари Харесай

Проруски настроеният Петер Пелегрини е новият президент на Словакия

Кандидатът на ръководещия блок в Словакия завоюва президентския балотаж в страната. Петер Пелегрини събира 53,2% от гласовете против 46,8% за съперника му – прозападният посланик Иван Корчок.

Така проруската групировка към този момент управлява Народното събрание, държавното управление, а от месец юни и президентството в Братислава.

Подозрително пакетче, инцидентно изпаднало на конференция, стана мотив за обвинявания в приложимост на опиати

Опозицията сигнализира за риск за правовата страна, откакто държавното управление на Роберт Фицо към този момент затвори специфичната прокуратура, проверяваща корупция измежду политиците, и се закани да направи същото с публичната телевизия.

„ Наложително е държавното управление да извърши декларираната си стратегия. Обещавам да подкрепям уговорката на Словакия към мира, без значение от другите отзиви, и да не се замесваме във война “, съобщи Петер Пелегрини.

Снимка: EPA

Бивш министър председател, хубав ерген, буен обожател на колите и водач – кой е Петер Пелегрини?

Той е някогашен министър председател, а от 15 юни публично ще встъпи в служба като президент на Словакия. Пелегрини е обожател на колите. Той има и позволение за пилотиране на аероплан. В политически проект е съдружник на популисткото държавно управление на Роберт Фицо, което е благосклонно настроено към Русия, написа Българска телеграфна агенция, цитирайки Франс прес.

Един от целите на " Смер " ще бъде прекратяването на помощта за Украйна

Петер Пелегрини е на 48 години, икономист по обучение. Роден е на 6 октомври 1975 година в Банска Бистрица и е словак с италиански корени. Баща му е механик, а майка му преподавателка.

" Бях обаян от света на татко ми, от миризмата на моторно масло, от колите, тракторите, от мотоциклетите, разглобени на части ", споделя Пелегрини.

Снимка: EPA

Той споделя, че едно време е желал да бъде ватман. На млади години Пелегрини е бил част от танцова натрупа. Той е свирил и на акордеон. В персонален проект е ерген. Преди време беше наименуван „ най-сексапилният политик на Словакия “ от женските списания.

Когато разгласи кандидатурата си за президент, Пелегрини съобщи, че живее самичък: " Ако бъда определен за президент, няма да бъда придружаван от първа дама или от който и да е било ".

Снимка: EPA

Той обаче има куче от породата швейцарско планинско куче. Кръстил го е Грей.

Досега Петер Пелегрини беше ръководител на Народното събрание. Подкрепян беше за президент от Фицо. По време на акцията Пелегрини се ангажира да сплоти Словакия, която е разграничена и която се нуждае от повече бодрост.

Според него политическата сцена е разграничена сред тези, които поддържат продължаването на войната в Украйна непременно и тези, които намерено желаят започване на договаряния за мир.

" Аз спадам към последната категория ", съобщи Пелегрини преди изборите.

Той беше част от партията " Посока - обществена народна власт " на Фицо и беше част от предходните кабинети на Фицо. През 2018 година го наследи на премиерския пост. През 2020 година основа лична партия " Глас - обществена народна власт ". Тя се класира на трето място на парламентарните избори предходната година и влезе в държавното управление на Роберт Фицо дружно с още една партия - крайнодясната Словашка национална партия.

Снимка: EPA

В политиката Пелегрини първо е консултант на народен представител от партията на Фицо. През 2006 година печели депутатски мандат. После става държавен секретар за финансите през 2012 година, а през 2014 година министър на образованието и по-късно ръководител на Народното събрание, преди да заеме поста вицепремиер за вложенията в държавното управление на Фицо.

От  2018 година до 2020 година е министър председател, откакто Фицо подава оставка поради вълната от митинги, последвали убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и годеницата му. Куциак е работел по материали, свързани с връзките на ръководещите с италианската мафия. По времето, когато беше министър председател, Пелегрини беше и министър на финансите, на опазването на здравето и на вътрешните работи.

Като собственик на позволение за пилотиране на самолети през 2015 година Пелегрини се появи във видео, снимано във кабината на изтребител.

Той ще бъде шестият президент на страната си, като ще наследи първата жена президент на Словакия. Владее съветски, немски и британски.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР