Когато преди две седмици севернокорейският диктатор Ким Чен-ун пусна най-новата

...
Когато преди две седмици севернокорейският диктатор Ким Чен-ун пусна най-новата
Коментари Харесай

Ким Чен-ун е звезда в TikTok: Пропаганден клип стана тотален хит

Когато преди две седмици севернокорейският деспот Ким Чен-ун пусна най-новата си ария, той евентуално не си е и представял, че тя ще се трансформира в шлагер в TikTok.

Повечето от харесалите клипа очевидно нямат визия защо в действителност става дума в текста. А той възхваляващ индивида, който даде обещание да „ унищожи изцяло Съединени американски щати “ и да изстреля десетки балистични ракети, написа Би Би Си.

Да почетем Ким Чен-ун , великия водач / Ще се гордеем с Ким Чен-ун, нашия другарски татко “, се пее в песента.

 Сестрата на Ким Чен-ун: Съграждаме съкрушителна военна мощ Светът 2 мин. Сестрата на Ким Чен-ун: Съграждаме съкрушителна военна мощ  Северна Корея: Японският министър председател Кишида изиска среща с Ким Чен-ун Светът 2 мин. Северна Корея: Японският министър председател Кишида изиска среща с Ким Чен-ун  Наречена Светът 3 мин. Наречена " популярен началник “: Ще бъде ли малолетната щерка на Ким Чен Ун негов правоприемник? (СНИМКИ)  Ким Чен-ун подреди да се форсира подготовката за война Светът 2 мин. Ким Чен-ун подреди да се форсира подготовката за война  „ Ръка за ръка “ с Путин: Ким Чен-ун показва цялостна поддръжка за съветския президент Светът 1 мин. „ Ръка за ръка “ с Путин: Ким Чен-ун показва цялостна поддръжка за съветския президент  По-дебел, по-възрастен и с разнообразни зъби: Има ли двойник Ким Чен-ун Любопитно 4 мин. По-дебел, по-възрастен и с разнообразни зъби: Има ли двойник Ким Чен-ун  Сестрата на Ким Чен-ун: Съграждаме съкрушителна военна мощ Светът 2 мин. Сестрата на Ким Чен-ун: Съграждаме съкрушителна военна мощ  Северна Корея: Японският министър председател Кишида изиска среща с Ким Чен-ун Светът 2 мин. Северна Корея: Японският министър председател Кишида изиска среща с Ким Чен-ун  Наречена Светът 3 мин. Наречена " популярен началник “: Ще бъде ли малолетната щерка на Ким Чен Ун негов правоприемник? (СНИМКИ)  Ким Чен-ун подреди да се форсира подготовката за война Светът 2 мин. Ким Чен-ун подреди да се форсира подготовката за война  „ Ръка за ръка “ с Путин: Ким Чен-ун показва цялостна поддръжка за съветския президент Светът 1 мин. „ Ръка за ръка “ с Путин: Ким Чен-ун показва цялостна поддръжка за съветския президент  По-дебел, по-възрастен и с разнообразни зъби: Има ли двойник Ким Чен-ун Любопитно 4 мин. По-дебел, по-възрастен и с разнообразни зъби: Има ли двойник Ким Чен-ун

„ Това е просто страхотна мелодия “, означават потребителите на обществената мрежа.

„ Просто на място! Тази ария е почтена за „ Грами “,  „ Толкова е мрачна, само че мигновено запаметяваща се “ са единствено част от възторжените мнения под видеото на песента в TikTok.

Но зад оптимистичната поп музика в действителност се крие доста по-зловещо събитие, настояват специалисти.

Как се основава агитационен шлагер

Песента, наречена „ Дружелюбен татко “ , е единствено последната от поредицата пропагандни поп песни, издадени в КНДР през последните 50 години. Тя е оптимистична, с бързо движение и доста лесна за запомняне - всички тези качества вършат песента доста сходна на западните поп шлагери.

Въпреки това в нея има и някои претекстове от руската ера, като потребителите от поколението Z разказват песента като „ нещо в стила на ABBA “, поставяйки я наедно с известната шведска група.

„ Всяка нота тук ви припомня за ABBA. Има доста оптимизъм, запомня се извънредно елементарно и има богат набор от сегменти, които звучат оркестрово “, споделя Питър Муди, експерт по Северна Корея в Корейския университет.  

Но когато се написа шлагер, който би трябвало да стане известен в Северна Корея, се вземат поради освен търговски съображения: управляващите желаят завладяващата мелодия да проникне в съзнанието на хората.

„ Няма място за нереални изречения или прекомерно комплицирани ритми “, споделя Александра Леонзини, академик от Кеймбриджкия университет, която учи севернокорейската музика.

Тези мелодии би трябвало да са елементарни , налични и лесни за схващане.

Те също по този начин би трябвало да звучат във вокален диапазон, който множеството хора могат да изпеят. Масите не се нуждаят от „ вокални извършения “ , тъй че забравете за многооктавовите рифове.

Леонзини споделя, че в формалната севернокорейска музика рядко могат да се открият композиции, изпълнени с същинска страст.

Снимка: Reuters

„ Идеята е да се стимулират хората да се стремят към обща цел за богатството на нацията... Така че няма потребност да основават балади и сходни неща “, споделя тя.

Творческата независимост не е разрешена в Северна Корея. На музикантите, художниците и писателите е неразрешено да основават творби единствено поради самото изкуство.

„ Цялото изкуство в Северна Корея би трябвало да служи на класовото образование на жителите и по-специално да ги учи на аргументите, заради които би трябвало да изпитват възприятие на признателност и възприятие на преданост към партията “, обянси Леонзини.

Севернокорейското държавно управление има вяра в теорията, че всяко произведение на изкуството би трябвало да съдържа идеологическо „ семе “, т.е. обръщение, което по-късно се популяризира всеобщо посредством изкуството.

Музиката е един от най-мощните принадлежности на изкуството, който Пхенян интензивно употребява и основава доста поп песни за вътрешно ползване.

Властите на КНДР изпращат оперни трупи и симфонични оркестри на турнета в чужбина, само че по-простите сформира са предопределени единствено за локалната аудитория.

Според дезертьори севернокорейците се разсънват всяка заран с пропагандни песни, звучащи от градските площади.

„ Списъкът с песни и текстовете на най-новите песни, които не се издават доста постоянно, се отпечатват във вестници и списания. Обикновено хората би трябвало да научат и танците, които ги съпровождат “, споделя Кийт Хауърд, професор по музикология в Лондонското учебно заведение за източни и африкански проучвания, който за първи път пътува до Северна Корея още през 90-те години на предишния век.

„ Докато песента проникне в тялото, тя става част от индивида. Ето за какво те знаят текстовете на песните толкоз добре, даже в случай че просто ги слушат „ на автоматизиран режим “. Добрата идеологическа ария си прави работата - тя би трябвало да съобщи обръщение “, споделя той..

Между редовете

А за тези, които наблюдават дейностите на севернокорейския режим, двуминутната ария, оповестена предишния месец, носи нови - и много притеснителни - послания.

Снимка: Reuters

Това надалеч не е първата ария, отдадена на Ким Чен-ун. Но тя се разграничава доста от тези преди този момент, във връзка с потребления език и набора от думи.

Сега Ким Чен-ун е именуван „ татко “ и „ популярен “ - което са термини, прилагани преди този момент към първия водач на КНДР, неговия дядо Ким Ир-сен. Сегашният водач на КНДР беше именуван „ Великият правоприемник “, когато пое властта през 2012 година, след кончината на татко си Ким Чен Ир.

Оттогава обаче е минало повече от десетилетие и анализаторите считат, че новата дефиниция може да е знак, че Ким Чен-ун укрепва имиджа си на „ висш водач “ на Северна Корея. Неотдавна той промени и текста на друга пропагандна ария, като размени думите „ нашият татко Ким Ир Сен “  с „ нашият татко Ким Чен Ун “.

Всичко това може да демонстрира посоката, в която се движи. Като водач на страната той става все по-враждебен към външния свят и все по-агресивен в реториката си, обещавайки да построи военния капацитет на страната. По-рано тази година той също по този начин съобщи, че Северът към този момент няма да се стреми към обединяване с Юга, който съгласно него е „ публичен зложелател номер едно “.

Пхенян също по този начин заяви, че е разрушил Арката на обединяването - архитектурна комбинация, която символизира вярата за обединяване с Южна Корея и е знак на наследството на дядото на Ким Чен-ун.

„ Песните се употребяват за обозначаване на посоката, в която се движи страната... за обозначаване на значими моменти и значими събития в политиката. Песента е съвсем като вестник в Северна Корея “, сподели Александра Леонзини.

В същото време потребителите на TikTok просто слушат музика. Някои от тях споделят, че я слушат от самото начало: на път за работа, във фитнеса, когато си пишат домашните.

Други отдават респект на носталгията: песента им припомня за остаряла испанска и френска поп музика - или за композиции в източноевропейски жанр.

Почитателите на севернокорейската музика предлагат и други шлагери - има единствено четири или пет севернокорейски групи, утвърдени от държавата; от тях най-често се загатват електронният отбор „ Почонбо “ и напълно женската група „ Моранбонг “.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР