Кандидат за местната власт от ГЕРБ в Хасково отново е

...
Кандидат за местната власт от ГЕРБ в Хасково отново е
Коментари Харесай

Местният вот в Хасково: БСП срещу "дриймтийма" на ГЕРБ

Кандидат за локалната власт от ГЕРБ в Хасково още веднъж е " дриймтиймът " на някогашния народен представител от ГЕРБ и някогашен министър на стопанската система и енергетиката Делян Добрев. Той напусна Народното събрание преди няколко месеца поради абсурда с евтините жилища на властта, само че остана довереното лице на Бойко Борисов в района. Сред претендентите на партията са добре познати имена от " Кумгейт " - абсурдът, разкрил че локалната власт в града се упражнява от съученици, другари и родственици на някогашния министър.

Според социологическите изследвания балотажът в Хасково е съвсем сигурен и той ще бъде сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Кандидатът за кмет на ГЕРБ е регионалният шеф Станислав Дечев . В листата на ГЕРБ за общински съветници още веднъж са Евгени Консулов и Милена Трендафилова , избрани от него като " дриймтийма " му в Хасково. Добрев и Дечев живеят в съседство в комплекс от първокласни къщи на ул. " Панорама " в Хасково. Дечев живее в къща на татко си, купена от " Иконус-Икономически съвещания и услуги " ЕООД, благосъстоятелност на майката на Добрев, на която той я трансферира, когато стана народен представител.

" Отборът фантазия " излезе нескрито през септември 2017 година,

когато Елена Йончева, народен представител от Българска социалистическа партия, упрекна Добрев, че кадрува в общината, а негови родственици и другари получават апетитни публични поръчки. Депутатът от ГЕРБ отхвърли и изясни, че е в другарски огношения със зам.-кметовете Трендафилова и Консулов, а Хасково бил дребен град, в който хората се познавали. Добрев обаче отхвърли да има общ бизнес с тях. Тези хора съгласно него били изключителни експерти с безспорни качества – " същински дриймтийм ". Според него те пожертвали 3-4 пъти по-високи заплати и отишли да работят в общината единствено с цел да може ГЕРБ да извърши предизборните си обещания и да стартират вложения. Той не отхвърли, че е предложил Трендафилова и Консулов за зам.-кметове, тъй като били най-подходящи. Единствената му родственик на работа в общината била първата му братовчедка Росица Гаргова - началник на финансовата дирекция в общината. За брачна половинка на Гаргова – Даниел Гаргов, който е ръководител на комисията по бюджет и финанси в локалния парламент, Добрев изясни, че не е назначен, а определен.

Скандалът в действителност избухна поради подозрения за спор на ползи, защото съгласно журналистически следствия компанията на мъжа на братовчедката печели солидни публични поръчки за саниране. Добрев отвърна, че околните му имат миноритарен дял в компанията и че е спечелила единствено две от 72 поръчки в Хасково.

" Ние не сме в политиката, с цел да печелим нещо от нея ", увери любимецът на ГЕРБ и след " Апартаментгейт ", който избухна тъкмо преди европейските избори тази пролет. Тогава Добрев напусна Народното събрание поради спекулации, съгласно него, че майка му, братовчедката му Гаргова и кумецът му Консулов са пазарували ново строителство в София на цени от 270 евро на кв. м., съгласно изследване на " Биволъ " в имотния указател. Бившият народен представител се отбрани, че това е подправена вест, че жилищата са купувани от компанията на майка му, че това не е цената на квадрат, а е цената на отстъпеното право на градеж, както и че живеел там против стабилен наем от 1200 лева

Основен кандидат на Дечев е издигнатият от коалиция " Българска социалистическа партия за България " Коста Стоев – дълготраен шеф на банка, с потвърдени професионални качества. Според мнозина Стоев е най-хубавото попадение на Българска социалистическа партия през последните години в Хасково.

 Коста Стоев от Българска социалистическа партия е съперникът на ГЕРБ.
© Хасково прес

Коста Стоев от Българска социалистическа партия е съперникът на ГЕРБ.

За първи път Движение за права и свободи в Хасково е без претендент за кмет, което е изненада.

Движението се въздържат да разгласи дали ще поддържа ннякого от претендентите или ще призове гласоподавателите си да гласоподават по съвест. Дали това ще е ГЕРБ, не е известно, поради свадите " Кумгейт " и " Апартаментгейт ", поради които Добрев два пъти подава оставка.

В предизборната конкуренция поръчка дава и " Движение ЗАЕДНО за смяна " на някогашния кмет на Хасково Георги Иванов. Поради наложена от съда мярка той персонално не можа да се кандидатира още веднъж за кмет, по тази причина издигна икономиста Христо Сариев . Той е бил зам.-директор по икономическите въпроси в някогашната Цигарена фабрика в Хасково и по-късно неин изпълнителен шеф.

Кандидатира се и кметът Добри Беливанов , който бе излъчен от ГЕРБ преди 4 години по гледище и персонално предложение на Делян Добрев. Беливанов завоюва против Георги Иванов, като обещаваше потоци от пари и огромни инфраструктурни планове, които по този начин и не се реализираха. Не се построи бленуваната канализация на кв. Болярово, където още употребяват септични ями, не се приключи църквата в кв. Орфей, която се строи от 20 години. Не се направи и водният цикъл в града, както бе обещавано. Не се облагороди запустелия терен до ДНА с паметника на 10-ти Родопски полк, който парцел бе върнат от МО на общината. Така вместо голям парк в центъра на Хасково, жителите си имат змиярник и " терен за работа " на съмнителни лица. Липсва най-елеменатрната мулична маркировка в града. През последния мандат на локалното ръководство, при годишен бюджет от близо 75 милиона лв., съгласно хасковлии градът е замърсен, парковете – неподдържани, кофите постоянно преливат от отпадъци. Крайните квартали са изоставени. Откриха се обаче няколко детски площадки, асфалтираха се част от улиците, въпреки и с дебелината на асфалта да е колкото пакет с дъвки, съгласно очевидци. Асфалтираха се най-вече основни улици в някои от селата. Вътрешните са в окаяно положение.

Не се реши най-големият проблем за Хасково – уранът в питейната вода.

Въпреки, че държавното управление отпусна близо 2 млн. лева през 2017 година за построяването на дублиращи кладенци, те още не са подготвени. Не е гаранция, че и те ще свършат работа, тъй като новите сондажи доближават до същия водоносен слой, както и старите.

Демографската рецесия и ниското възнаграждение в Хасково са другите съществени проблеми за общината. По заплати Хасково е на трето място в страната, само че в обратна посока в класацията.

Като причина за бездействието на локалната власт и положението на града се акцентират изострените връзки сред кмета Беливанов и ГЕРБ, която след година и половина кметуване смъкна доверието си от него. Истината е, че Добри Беливанов и Делян Добрев се скраха. Добрев тогава сподели, че са сбъркали в избора си за кмет. Беливанов сподели, че остава правилен на ГЕРБ. На тези избори обаче е повдигнат от ССД.

В Хасково настойчиво се внушана, че не е належащо да се гласоподава, тъй като резултатът е към този момент превдварително решен, с което се цели

вкарването в подвеждане на огромна част от гласоподавателите.

Другата публикувана мълва е, че в случай че кметът не е от ръководещата партия – пари за Хасково от страната няма да има.

Претендент в кметската конкуренция е и архитектът Драгомир Андонов от центристкото-дясно " Демократична България – Обединение ", който се надява на поддръжка от всички демократи в града. Сред претендентите е и една дама – юристът Ростислава Жекова , издигната от Вътрешна македонска революционна организация. Кандидатурата й е от гражданската квота. Тя е позната на хасковлии от митингите против нарастването на таксите за детска градина по времето на кмета Георги Иванов. Интерес буди и претендентът Веселин Илчев . 29-годишният предприемач е повдигнат от " Християндемократическа партия – България ". Хасковлии го познават от няколкото проведени от него митинга с претенции за по-добър живот. Лютиерът и проектант Веселин Белевски, повдигнат от " Глас Народен " е другият кандидат. Добрин Башайков е претендентът за кмет от партията на Зелените.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР