Кандидат-шофьорите вече ще преминават през обучение за шофиране извън населено

...
Кандидат-шофьорите вече ще преминават през обучение за шофиране извън населено
Коментари Харесай

Бъдещите шофьори ще се готвят в мъгла, през нощта и по магистрали

Кандидат-шофьорите към този момент ще минават през образование за шофиране отвън обитаемо място, по автомагистрала, скоростен път и при понижена видимост. Това беше препоръчано на работна група, на която беше обсъдена идеята да бъдат увеличени наложителни часове по кормуване на бъдещите водачи, оповестиха от Държавна организация " Безопасност на придвижването " в четвъртък.

Досега съставените елементи на образованието бяха написани в методиката, само че без съответни условия за продължителността им. В тази връзка се предлага часовете за практическо образование на кандидат-шофьорите в категория “B ” да бъдат обвързани с съответни групи умения, които би трябвало да придобият. За да се завиши качеството на образованието, в препоръчаната за утвърждение методика се планува за група умения „ Управление отвън обитаемо място “ да се отделят най-малко 6 часа, от които най-малко 3 часа за „ Управление по автомагистрала или скоростен път (при възможност) или път с натоварен авто трафик “. Подобно условие се залага за първи път – до момента ръководството на автомагистрала или скоростен път въобще не е било включено в условията за осъществяване на шофьорските курсове и се е провело единствено при самодейност на инструкторите.

Сред другите наложителни елементи в група умения е „ Управление в обитаемо място с огромна активност на придвижване ”, за което трябва да се преминат най-малко 10 часа образование. Минимум 2 часа ще би трябвало да покрият курсистите и по съставен елемент „ Управление през нощта и в изискванията на понижена и лимитирана видимост “. Учебната документи ще влезе в действие дружно с нов механизъм на надзор от страната на ИА „ Автомобилна администрация “, с цел да се подсигурява, че тези минимални часове по обособените съставни елементи ще бъдат спазвани.

За да се покрият дейно всички тези съставни елементи на образованието, минималните наложителни часове за практическо образование се предлага да бъдат увеличени от 31 на 42 часа, а паралелно с това да се понижи броят на наложителните часове по теоретична подготовка от 40 на 26. Както в. " Сега " писа, по-големият брой наложителни часове по кормуване допуска скок в цената на шофьорските курсове. Първоначално предлагането беше часовете да се усилят от 31 на 45, само че концепцията провокира разноположни отзиви. От Съюза на българските автомобилисти се оповестиха изрично против драстичното нарастване на броя на часовете в курсовете за подготовка на водачи.  " Проведена анкета измежду преподавателите инструктори от СБА демонстрира, че може да се планува нарастване на часовете по процедура, само че с не повече от 5 часа. За същото образование в Европейски Съюз са планувани приблизително 22-25 часа. Не би трябвало с сигурност да се оправдаваме и да вършим върхове по часове за образование, вместо да увеличим качеството, както и да търсим отговорност от всеки инструктор и всяка школа ", се споделя в позицията на СБА.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР