Кандидат на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) спечели най-много

...
Кандидат на крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) спечели най-много
Коментари Харесай

Крайнодесен кандидат води преди балотаж за кмет в Тюрингия в Германия

Кандидат на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) завоюва най-вече гласове на първия тур на вчерашните избори за кмет в източната провинция Тюрингия, което значи, че е в добра позиция за балотаж по-късно през септември, съобщи ДПА, цитирина от Българска телеграфна агенция.

АзГ, обичайно в периферията на немската политика, реализира в последно време триумфи в цялата страна, най-големите от които са две победи на локалните избори това лято, което смая обществеността.
Кандидатът на АзГ Йорг Профет получи 42,1% от гласовете на изборите за кмет в индустриалния и академични град Нордхаузен в Тюрингия, сподели говорителка на градския съвет.

Той има най-хубавия резултат от всички претенденти, което значи, че отива на балотаж на 24 септември, където ще се бори против самостоятелния настоящ кмет Кай Бухман, който получи 23,7процента.
Избирателната интензивност беше 56,4%, при 44,6% при последното гласоподаване през 2017 година
Нордхаузен е областен град в провинцията и има към 42 000 поданици. Според градската администрация съвсем 37 000 души са имали право на глас.

Кандидатът на социалдемократите Александра Ригер получи 18,6% от гласовете, следвана от самостоятелния Андреас Трумп от консервативните християндемократи с 11,2 на 100.

Нордхаузен от дълго време е цитадела на социалдемократите, само че през последното десетилетие претърпя доста промени в управлението на града. Тазгодишните избори за кмет също са белязани от вътрешни и персонални разногласия.
Профет е съсредоточил акцията си най-вече върху локални проблеми.
Добрите му резултатите идват в миг, когато екстремистката партия АзГ, основана през 2013 година на евроскептична платформа, се измества все по-надясно и записва бърз напредък във федералната република.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР