Кандидат-гимназистите, които са пропуснали изпитите в седми клас поради болест,

...
Кандидат-гимназистите, които са пропуснали изпитите в седми клас поради болест,
Коментари Харесай

РЕЗЕРВЕН ВАРИАНТ: Олимпиади заменят НВО в 7-ми клас 



Кандидат-гимназистите, които са пропуснали изпитите в седми клас заради болест, ще получат втори късмет за приема.

Когато седмокласник не се яви на националното външното оценяване по български език и литература и/или по математика, вместо резултата от тях в балообразуването ще може да се употребява този от регионалния или националния кръг от олимпиадите по същите предмети. Възможността ще важи единствено за учениците, при които е настъпил тежък здравословен проблем в последния миг.


Така отличните възпитаници, които са минали цедката на общинския кръг и са се справили добре на идващите, няма да имат нула точки в бала за банкет в гимназия по съответния изпит. Той ще се образува по друг метод. Вместо точките от изпита от националното външно оценяване ще се употребява по-високият от резултатите на олимпиадата. Той ще се регистрира в точки, изчислени като % от оптималния брой точки за съответното съревнование. За учениците, които не са взели участие в олимпиади, при балообразуването ще се взимат поради единствено оценките от свидетелството за главно обучение, както до момента. За да могат да се възползват от опцията, при възникването на изключителни здравословни проблеми на детето, родителите би трябвало неотложно да уведомят началника на Регионалното ръководство на образованието. До три дни след пропуснатия изпит би трябвало да показват и документи от болница или от РЗИ, които потвърждават, че седмокласникът не е имал опция да постави външното оценяване.

МОН предлага смяната във към този момент оповестената за публично разискване разпоредба за организация на дейностите в учебното обучение. Там обаче сходен текст липсва. Идеята идва като коментар под към този момент оповестените промени от шефката на дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение “ Евгения Костадинова. От министерството обясниха пред „ Телеграф “, че качената за публично разискване разпоредба е правена от друга дирекция и те са пропуснали да прибавят тази опция. Затова вършат смяната като предложение в границите на публичното разискване. „ Има юридическа опция и ние я използваме, с цел да не губим една седмица. В противоположен случай трябваше да свалим наредбата, да я допълним и да има нов период за публично разискване “, прецизираха от ведомството. * telegraf


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР