Кандидат-депутати на ГЕРБ-СДС, граждани и общественици поднесоха венци пред бюста

...
Кандидат-депутати на ГЕРБ-СДС, граждани и общественици поднесоха венци пред бюста
Коментари Харесай

Любомир Талев: Творчеството на Димитър Талев е урок по патриотизъм за младите поколения

Кандидат-депутати на ГЕРБ-СДС, жители и общественици сервираха венци пред бюста на огромния български публицист в Борисовата градина по случай 124 години от рождението му
„ Димитър Талев остави на поколенията своето прелестно, гениално творчество. Няма българин, който да не е чел най-малкото Преспанската тетралогия, приказваме за „ Железният светилник “, „ Илинден “ и „ Гласовете ви слушам “, които са едно епично изложение на живота и битките на българите в Македония по време, преди и след разгрома на Илинденско-Преображенското въстание, едно удостоверение за българския темперамент на популацията в Македония по това време. Цялото му творчество е един урок по национализъм за младите генерации и е извънредно значимо да запазим и да им предадем този урок “. Това съобщи пред Tribune по случай 124 години от рождението на Димитър Талев неговият роднина Любомир Талев, който също по този начин е правнук на поетесата Елисавета Багряна, праправнук на бележития български възрожденец и просветник от Македония Кузман Шапкарев и претендент за народен представител на ГЕРБ-СДС от 24 МИР София.

Той и други претенденти за народни представители на ГЕРБ-СДС, жители и общественици сервираха венци пред бюста на огромния български публицист в Борисовата градина.

„ Говорейки за наследството на Димитър Талев, е извънредно значимо всички български жители да са осведомени с проблема към неговата родна къща в Прилеп. Тя се разрушава и притежателите са се обърнали към българската страна с предложение тя да я закупи. Аз насочих в речта си доскоро зов към българската страна и българските институции и поемам ангажимент, в случай че бъда определен за депутат, да работя за това българската страна да закупи родната къща на Димитър Талев в Прилеп, да я възвърне и да я трансформира в музей на писателя, и по едно и също време с това в Български културен център в град Прилеп “, увери Любомир Талев.

На въпрос какво е чувал от своите близки за Димитър Талев, той описа следното:

„ Ние сме далечни роднини, само че от баба ми знам, че той е гостувал в дома на нейния свекър, дядото на татко ми, и са си говорили за Македония. Съвсем естествен, земен човек, напоен с доста огромна обич към Македония и към българщината “.

Почит към паметта на Димитър Талев отдаде и лидерът на листата на ГЕРБ-СДС от 23 МИР София Румен Христов.

„ Тук сме, с цел да отдадем своята респект към огромния български публицист и държавник Димитър Талев. Няма български жител, няма български възпитаник, няма българско семейство, което да не познава неговото творчество. Надявам се, че това, което е оставил в българската литература и въобще неговото дело ще бъдат образец и за тези, които идват след него и тези, които идват след нас, несъмнено. Заслужава съществено проучване, освен, тъй като дава истината за Македония, която разясняваме прекалено много със старта за договаряния за присъединение към Европейския съюз, само че той е човек на истината и от тази позиция заслужава вниманието на всички българи “, съобщи Румен Христов по случай 124 години от рождението на една от емблемите на българската литература.

Цветя пред паметника на писателя, оставил ярка диря в българската история, сервира и ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„ Трябва да помним, че пламъкът, който свети от „ Железният светилник “ няма да угасне, че „ Преспанските камбани “ бият в съзнанието на всеки един от нас, с помощта на което чуваме гласовете и с помощта на което „ Илинден “ няма да бъде пропуснат. Изключителният му принос за българската просвета! Според мен в голяма степен е повлиял на хиляди младежи, съдейки по себе си, като се стартира от описа за Султана Глаушева и Стоян Глаушев за бита на българите, за отношението към труда, към рода, към общонародното дело. Това са все неща, които през днешния ден като че ли ни наподобяват отвлечени, неприложими в актуалния свят на пазарна стопанска система, само че в действителност имат голямо значение за полезностите, в които възпитаваме децата си, за полезностите, на които се гради обществото, с цел да ни припомнят, че не сме от през днешния ден на тази земя, че имаме предшественици, на чиито плещи сме стъпили и които са жертвали не просто живота си, жертвали са спокойствието, уредения си обичай, фамилията, душевния си мир, с цел да ни има през днешния ден тук, с цел да сме свободни, горди и с делата си да не срамим българщината “, съобщи Георги Георгиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР