Канарските острови са архипелаг и автономна област в Испания. Архипелагът

...
Канарските острови са архипелаг и автономна област в Испания. Архипелагът
Коментари Харесай

Вашият рай е нашата мизерия - какъв е огромният проблем с Канарските острови

Канарските острови са архипелаг и самостоятелна област в Испания. Архипелагът се намира покрай Африка - на 100 км на запад от границата сред Мароко и Западна Сахара. Състои се от две провинции - Лас Палмас и Санта Круз де Тенерифе. Островите принадлежащи към Канарските са Тенерифе, Гран Канария, Фуертевентура, Ла Палма, Лансароте, Ла Грациоза, Ел Хиеро и Ла Гомера.
 Мадейра - това ли са
Кои са " Хаваите на Европа ", които можем да посетим и през зимата

И за какво да изберем това място за отмора тази година

Туризмът на Канарските острови е много развъртян. Плажовете, флората и фауната притеглят доста хора. Там може да се практикуват водни спортове като в последно време интерес съставляват гмуркането и подводната снимка. През 2023 година архипелагът е привлякъл 14.1 милиона задгранични гости, което е връх за островната група. Оказва се, че всичко това обаче по никакъв начин не се нрави на локалните. 

Жителите на Канарските острови възнамеряват митинги и стачки в отговор на несъразмерния туризъм. Кампаниите споделят, че неустойчивият напор от гости унищожава живота в горещата ваканционна точка. Една активистка група на остров Тенерифе даже възнамерява гладна стачка поради строителството на два нови хотела.

Властите бяха спрели работата по Hotel La Tejita и Cuna del Alma в Пуертито де Адехе на Тенерифе поради екологични нарушавания, само че строителството неотдавна беше обновено.

Canarias Se Agota ( в превод " Канарските острови са разпродадени " ) е група, която планира да организира демонстрации на 20 април в Тенерифе, Гран Канария, Лансароте и Ла Палма под мотото " Канарските острови имат ограничаване ".

Canarias se exhausta ( " Канарските острови са изтощени " ) е друга основна група зад проектите за митингите в целия остров.
 Снимка 660740

" Ние на тези острови постоянно сме били доста гостоприемни към туристите. Но желаеме по-устойчив туризъм ", споделя Рубен Зерпа от Canarias Se Agota пред Euronews и продължава: " Тенерифе е дребен остров с лимитирани запаси. Пътищата са претрупани с трафик, хотелите са цялостни и е нетърпимо и заради ред други аргументи. "
 Испания желае да наложи нови правила, само че нито локалните, нито туристите са съгласни
Испания желае да наложи нови правила, само че нито локалните, нито туристите са съгласни

Ето какво оферират да се промени

Зерпа прибавя, че туризмът е повишил цените на наемите, което ги прави недостъпни за доста локални поданици. " Печеля към 900 евро и пребивавам с колегата си, само че наемът е 800 евро на месец. Това е Санта Круз, който даже не е една от най-скъпите елементи на острова ", споделя той.

Много други от протестиращите пък настояват, че Airbnb и Booking са като рак, който гълтам острова лека-полека. Иван Сердена Молина, който оказва помощ за организирането на митингите, споделя пред локалния информативен бюлетин The Olive Press, че локалните поданици са принудени да спят в колите си и даже в някои от пещерите, защото жилищата се разграбват от туристически оператори.
 Снимка 660742

" Нямаме нищо срещу самостоятелните туристи, само че промишлеността пораства и пораства и изразходва толкоз доста запаси, а островът не може да се оправи ", споделя той.

Една локална организация счита, че островите " колабират обществено и екологично " под натиска на всеобщия туризъм. Доклад на Ecologists in Action предизвестява, че съвсем 34% от локалното население, което е близо 800 000 души, са изложени на риск от беднотия или обществено изключване.
 Силбо гомеро - странният език с свиркане, който още употребяват на Канарските острови
Странният език с свиркане, който още употребяват на Канарските острови

Eдин от най-необичайните и забавни езици

Наводненията от почиващи на Канарските острови също оказват напън върху здравните услуги, ръководството на отпадъците, водоснабдяването и биоразнообразието.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР