Каналът, който обгражда Атанасовско езеро е важен елемент, от който

...
Каналът, който обгражда Атанасовско езеро е важен елемент, от който
Коментари Харесай

Каналът, който пази Атанасовското езеро от наводнения

Каналът, който обкръжава Атанасовско езеро е значим детайл, от който зависи положението на крайбрежната лагуна. То е нейната основна " артерия ", обезпечава връзката с морето и навлизането на пресни морски води в езерото, нужни за вярното действие на екосистемата. Важна негова задача е да води сладките води от реките и дъждовете към морето и да предотврати навлизането им в лагуната.

Изграден през 60-те години на ХХ век този канал не е почистван напълно в никакъв случай до момента. В резултат в него са били насъбрани огромни количества наноси и утайки, обрасъл е с тръстика, папур и други водни растения и придвижването на водата е било мощно затруднено.

 Каналът, който пази Атанасовското езеро от наводнения
Вече пет години насъбраните утайки се изгребват със особено купения по план " Солта на живота " екскаватор вид " Драглайн " и като се депонират върху защитната дига на канала, изясняват от Българско сдружение за отбрана на птиците. Така се усилва нейната височина и издръжливост и се понижава риска от наводнения на езерото при пълноводие на рискови количества вода при интензивни дъждове.

 Каналът, който пази Атанасовското езеро от наводнения
Резултатите са забележителни – от почистените досега към 20 км от канала са изгребани повече от 150 000 м3 наноси и утайки, почистена е и е обезпечена отворена водна повърхност от повече от 240 дка и нараснала провеждащата дарба за прекосяване на по-големи размери води, усъвършенствано е и качеството на водите в канала.

Почистването на канала обезпечава отбраната на повече от 700 ха от рядкото местообитание крайбрежна лагуна в Атанасовско езеро и всички свързани с него организми от пагубното въздействие на сладките води. В резултат на огромните наводнения в последните години оказват по-малко влияние върху биоразнообразието в езерото и провалите върху солодобивната инфраструктура са все по-малки.

 Каналът, който пази Атанасовското езеро от наводнения
Но това не е единствената изгода от почистването на канала. Атанасовско езеро е най-ниската точка в България, среща се на 1 метър под морското равнище и събира водите от една доста обширна повърхност, което може да провокира наводнения в близките територии, част от ниските квартали на Бургас. Това съставлява опасност, както за здравето и живота на хората, по този начин и за тяхната благосъстоятелност, за техния занаят и обичайни действия.

 Каналът, който пази Атанасовското езеро от наводнения
С почистването на канала се обезпечава бързо и безвредно отклоняване към морето на огромните водни количества при рискови превалявания. Те са с особена мощ и периодичност в последните години, поради все по-видимите климатични промени, а и заради човешката активност – най-много строителство и смяна във водосборните площи.

Така освен се лимитира опцията за стопански и финансови загуби от директни опустошения и вреди върху хората, само че и се подсигурява опазване на естествените, културни и обществени изгоди, които обезпечава екосистемата на Атанасовско езеро. Почистването на канала ще завърши през този работен сезон и това е добър образец за естествени ограничения за задържане на водите.

Естествените ограничения за задържане на водите са стабилно решение за ръководство на водите. Те би трябвало да бъдат необятно употребявани както в Плановете за ръководство на риска от наводнения, по този начин и в Плановете за ръководство на речните басейни. Съществуват голям брой разновидности за финансиране на сходни ограничения освен от Европейския съюз, само че и от частни източници. Решения, свързани с използването на зелената и синята инфраструктура са подкрепени от съществуващите политики на Европейски Съюз, защото те са по-устойчиви и по-ефективни от сивата инфраструктура.

За да усъвършенства усвояването на финансирането за естествените ограничения за задържане на водите, акцент в идната многогодишна финансова рамка (МФР) ще бъдат адаптирането към климатичните промени и опазването на природата. Поетото обвързване за 20 % от бюджета на Европейски Съюз да бъде насочен към хоризонталните политики за изменение на климата и запазване на природата ще усили още повече поддръжката за водните ограничения, свързани с акомодацията към климатичните промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР