Канадският премиер Джъстин Трюдо призова в четвъртък Индия да сътрудничи

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо призова в четвъртък Индия да сътрудничи
Коментари Харесай

Трюдо иска Индия да разследва смъртта на сепаратисткия лидер

Канадският министър председател Джъстин Трюдо прикани в четвъртък Индия да сътрудничи на следствието на убийството на водача на сикхските сепаратисти в Британска Колумбия Хардип Сингх Ниджар, който е канадски жител. Той отсече, че Канада няма да разгласява своите доказателства, оповестява " Ройтерс ".

" Няма подозрение, че Индия е страна с възходящо значение и страна, с която би трябвало да продължим да работим и не се стремим да предизвикваме или сътворяваме проблеми ", сподели Трюдо на конференция в Ню Йорк на в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации. Но ние също по този начин сме безапелационни по отношение на върховенството на закона и отбраната на канадците. Ето за какво ние призоваваме държавното управление на Индия да работи с нас, с цел да установим процеси за разкриване и откриване на истината по въпроса. "

" Като страна със мощна и самостоятелна правосъдна система, ние разрешаваме тези правосъдни процеси да се развиват с най-голяма честност " , отговори Трюдо на въпрос по кое време Канада ще оповести доказателствата, с които разполага.
 Индия стопира визите за канадци на фона на разногласието за убийството на Хардип Сингх Ниджар
Индия стопира визите за канадци на фона на разногласието за убийството на Хардип Сингх Ниджар

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо вбеси Ню Делхи, като уточни " евентуална връзка " сред държавни сътрудници и убийството

Припомняме, че  Индия спря всички визови услуги за канадски жители . Това излиза наяве от уведомление, оповестено от индийския снабдител на визи BLS International, което предизвестява, че " индийските визови услуги са спрени до второ разпореждане " заради " оперативни аргументи ", считано от 21 септември.

Това бележи поредна ескалация в дипломатическия спор, който избухна, откакто Канада упрекна индийското държавно управление, че е

Малко след изказването на визовата работа висшата комисия на Канада в Индия съобщи, че ще понижи наличието на личния състав си в страната , откакто някои дипломати са получили закани.

Ден по-рано и тези, които пътуват до там да " демонстрират оптималната нерешителност " на фона на " възходящите антииндийски действия ".

По-рано тази седмица Трюдо съобщи, че има " достоверни изказвания " за " евентуална връзка " сред сътрудници от индийското държавно управление и убийството на канадски сикхски сепаратист на канадска земя.

Хардип Сингх Ниджар, който е бил част от сепаратистко придвижване и разгласен за терорист от Ню Делхи, беше смъртоносно ранен в колата си на паркинг на сикхски храм на 18 юни.

След обвиняванията Канада експулсира ръководителя на интервенциите на външното разузнаване на Индия. В отговор Индия изгони канадски посланик, като се базира на " възходящата угриженост за намесата на Канада във индийските вътрешни въпроси и присъединяване им в антииндийски действия. Освен това страната изрично отхвърли обвиняванията.
 Индия отхвърля съмненията на Канада за роля в убийството на сепаратиски водач на сикхите
Индия отхвърля съмненията на Канада за роля в убийството на сепаратиски водач на сикхите

Така разногласието сред двете страни ескалира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР