Трюдо се извинява за „смущаващото“ честване на украинския ветеран, който се е сражавал за нацистката част през Втората световна война

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо официално се извини от името на
Коментари Харесай

Канадският премиер Джъстин Трюдо официално се извини от името на канадския парламент в сряда, като се позова на „дълбоко смущаващия“ инцидент миналата седмица, при който камарата аплодира украински ветеран, който се е сражавал за нацистка военна част по време на Втората световна война.

„Това беше грешка, която дълбоко смути парламента и Канада. Всички ние, които бяхме в тази зала в петък, дълбоко съжаляваме, че стояхме и ръкопляскахме, въпреки че го направихме, без да сме наясно с контекста“, каза Трюдо на брифинг за медиите в Отава в сряда.

Трюдо също така призна дипломатически щети, нанесени на гостуващата украинска делегация, присъстваща този ден, която включваше украинския президент Володимир Зеленски.

„Искам също така да повторя колко дълбоко съжалява Канада за ситуацията, в която постави президента Зеленски и украинската делегация. Изключително тревожно е да се мисли, че тази огромна грешка се политизира от Русия и нейните поддръжници, за да се осигури фалшива пропаганда за това какво представлява Украйна борейки се за“, каза той.

В петък, след обръщение на Зеленски, говорителят на Камарата на общините Антъни Рота похвали ветерана Ярослав Хунка като украинско-канадски военен герой, който „се бори за украинската независимост срещу руските агресори тогава и продължава да подкрепя войските днес“.

98-годишната Хунка получи бурни овации.

Но в дните след това правозащитни и еврейски организации казаха, че Хунка е служил в нацистка военна част, известна като 14-та Waffen Grenadier Division на SS.

14-та гренадирска дивизия Waffen беше част от нацистката организация SS, обявена за престъпна организация от Международния военен трибунал в Нюрнберг през 1946 г., който определи, че нацистката група е извършила военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Еврейската правозащитна организация B’nai Brith Canada в изявление осъди украинските доброволци, които са служили в отряда, като „ултранационалистически идеолози“, които „мечтаят за етнически хомогенна украинска държава и подкрепят идеята за етническо прочистване“.

Рота подаде оставка от поста си на фона на последиците, а министърът на образованието на Полша публикува писмо, в което се казва, че той предприема стъпки към възможното екстрадиране на Хунка.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР