Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че независим специален докладчик ще

...
Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че независим специален докладчик ще
Коментари Харесай

Канадският премиер Трюдо започва разследване за намеса на Китай в изборите

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо съобщи, че самостоятелен специфичен докладчик ще изследва изказванията за китайска интервенция в неотдавнашните избори , извършени в страната. Назначеният следовател ще прегледа обширно класифицираните отчети за федералните избори през 2019 година и 2021 година и ще насочи рекомендации за провеждането на бъдещи политически съревнования, предава „ BBC “.

Лидерите на съперничещите си политически партии приканиха за обществено следствие . Китай отхвърли каквато и да било интервенция в изборите, като дефинира изказванията „ напълно неоснователни и оскърбителен “ .

Вчера в тирада пред кореспонденти на Парламентарния рид в Отава Трюдо съобщи, че изказванията , оспорващи „ суверенитета “ на Канада, са тревожни и „ поразяват същността на канадския народ “ .

„ Ще назнача самостоятелен специфичен докладчик, който ще има огромни пълномощия и ще насочи експертни рекомендации по отношение на укрепването на нашата народна власт и битката с намесата в държавните каузи, “, разяснява Трюдо , като добави, че докладчикът към момента не е определен , а назначението ще бъде направено през идващите дни.

Премиерът показа още, че ще изиска от членовете на Народното събрание и сенаторите в Парламентарната комисия за национална сигурност и разузнаване да стартират преглед и разбор на задграничната интервенция и да рапортуват резултатите пред Народното събрание. Той добави, че Канада от дълго време е наясно с опитите за интервенция от страна на Китай , както и на Иран и Русия . По негови думи тези страни, както и няколко други недържавни субекти , „ са се опитвали да се намесят освен в народна власт на Канада, само че и в страната като цяло “ .

Политици от Консервативната партия обявиха обществено, че са знаели за намесата в конкуренцията през 2021 година и считат, че тя им е коствала няколко места, въпреки и не задоволително, с цел да се промени резултатът от изборите, които либералите завоюваха с преднина от 41 места. Миналата седмица федерален обществен отчет откри, че опитите за интервенция във федералните избори през 2021 година не са повлияли на резултатите . Консерваторите и „ Новите демократи “ упорстват за „ без значение и обществено “ следствие на извършените избори.

В отговор на изказването на Трюдо „ Новите демократи “ разкритикуваха идното следствие , като обявиха, че то не е „ допустим сурогат на общественото следствие “ . Лидерът на консерваторите Пиер Полиевр дефинира хода на Трюдо като „ прикриване “ от страна на либералите за отбягване на отговорност. Коментирайки рецензиите, министър председателят изясни, че докладчикът ще има право да предложи обществено следствие .

Междувременно, през вчерашния ден Кралска канадска конна полиция разгласи, че също е почнала следствие за това по какъв начин информацията за хипотетичната интервенция в изборите е изтекла в канадските новинарски издания . Проучване на публичното мнение, оповестено предходната седмица от института „ Ангъс Рийд “ , откри, че към 65% от канадците считат, че Пекин се е опитал да се намеси в неотдавнашните избори. Две трети от канадските жители също по този начин считат, че федералното държавно управление би трябвало да постави повече старания в битката с намесата в изборите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР