Канадски съд постанови Иран да плати обезщетения в размер на

...
Канадски съд постанови Иран да плати обезщетения в размер на
Коментари Харесай

Иран трябва да плати 84 млн. долара на семействата на загинали при свалянето на украинския самолет

Канадски съд постанови Иран да заплати компенсации в размер на общо 107 милиона канадски $ (около 84 милиона щатски долара) на фамилиите на шест от жертвите при свалянето на украински пътнически аероплан през 2020 година, съобщи Асошиейтед прес.

 Сваленият в Иран украински аероплан е ударен от 2 ракети през 25 секунди Виж още

При свалянето на аероплан на Украинските авиолинии от иранската войска починаха всичките 176 души на борда. Над 100 от тях бяха иранци с канадско поданство или право на непрекъснато престояване в Канада. Семействата на някои от тях подадоха искове против Иран в канадски съдилища.

Миналата година Върховният съд на провинция Онтарио постанови, че свалянето на пътническия аероплан е " терористичен акт ", което разреши да бъде заобиколен правосъдният имунитет на Иран и да се желаят компенсации. Обикновено непознатите страни имат имунитет против каузи, заведени в канадски съдилища.

Съдия Едуард Белобаба присъди 107 милиона канадски $ (7 милиона $ отплата и 100 милиона за породени вреди) с лихвите на фамилиите, завели правосъдното дело в Онтарио.

" Този съд схваща добре, че паричните компенсации са слаб сурогат на изгубените животи ", написа в решението, което носи дата 31 декември.

Не е ясно по какъв начин фамилиите ще накарат Иран да изплати присъдените им суми. Решението обаче има алегорично значение за ищците, които се оплакаха от неналичието на бистрота и отчетност в иранското следствие на дейностите на въоръжените сили на страната и това, че не може да получат правораздаване в самия Иран, отбелязва АП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР