Канадски фармацевтични компании планират инвестиции в отглеждането и продажбата на

...
Канадски фармацевтични компании планират инвестиции в отглеждането и продажбата на
Коментари Харесай

Компании са готови да инвестират над 1 млрд. евро за отглеждане на медицински канабис в Гърция

Канадски фармацевтични компании възнамеряват вложения в развъждането и продажбата на канабис за медицински цели в Гърция, откакто предходната седмица Народното събрание утвърди закона за легализирането му, заяви " Капитал ", базирайки се на " Блумбърг ". Според " Катимерини " пет консорциума са подготвени да влагат над 1 милиарда евро в развъждането на здравна марихуана в страната.

Преди няколко дни Народното събрание утвърди закона за развъждане и продажбата на медицински артикули, съдържащи канабис, като проправи пътя за привличане на вложения в нов и значително неразвит бранш. Остава да се види дали първичният мощен интерес ще се трансформира в действителна инвестиция и желанията на заинтригуваните страни са дълготрайни.

Проектозаконът не беше подсилен от водещата опозиционна партия " Нова народна власт " и от крайнодясната " Златна зора ", до момента в който Комунистическата партия на Гърция изиска той да бъде отдръпнат, а Съюзът на центристите изрази запаси. Обяснявайки решението си да гласоподава срещу, " Нова народна власт " съобщи, че не е срещу потреблението на канабис за медицински цели по принцип, а се опълчва на проектозакона заради неналичието на изясненост и неприятна подготовка.

Инвеститорите

Сред тези, които се интересуват от развъждането на медицински канабис в Гърция, са две от най-големите компании в бранша - Aphria и Canopy Growth. Първата възнамерява през идващите четири години да развие оранжерии с индустриален потенциал над 100 тона, създавайки до 500 работни места до 2021 година Canopy Growth желае да влага над 50 млн. евро, в началото за основаването на 50 хиляди дка за развъждане, които последователно ще бъдат разширени до 100 хиляди, което ще докара до отварянето на 500 до 1000 работни места.

Мащабни са желанията на Golden Greece Cannabis – те възнамеряват основаването на ферма с канабис покрай Солун, както и строителството на цех за фармацевтични артикули. Първоначалните проекти на компанията са да влага 400 млн. евро, а след две години сумата се чака да нарасне до 1 милиарда евро.

Интерес към вложения демонстрират още и основаната в Шанхай Europacific Medical, както и холандската HAPA Medical Holding.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР