Канадската компания International Cannabis Corp (ICC) обяви в края на

...
Канадската компания International Cannabis Corp (ICC) обяви в края на
Коментари Харесай

Канадска компания обяви, че има 150 хил. декара за производство на канабис в България

Канадската компания International Cannabis Corp (ICC) разгласи в края на 2018 година, че е сключила обвързващо съглашение за придобиване на компанията Balkan Cannabis Corp., която твърди, че управлява в България терени от общо 15 хиляди хектара (150 000 декара) за произвеждане и преправка на канабис, в това число за медицински цели. В известието до борсата се показва още, че Balkan Cannabis има лицензи за развъждане на коноп и канабис за медицински цели в България.

Кои са Balkan Cannabis

Balkan Cannabis Corp., която е записана в Торонто, е учредена от черногорци (те са били в България в края на ноември), финансовият ѝ шеф е британец, а за оперативната активност дава отговор руснак с опит в банковото дело и дяловото вложение. Според нейна презентация, тя е едноличен притежател на Serbia operations и посредством него има 100 % в гръцко сдружение, 67% - в македонско и 50% - в българско.
След привършване на договорката цялата благосъстоятелност, лицензи и активи ще преминат в ICC, която е една от огромните компании в сектора с производството на канабис.

Компанията оповестява, че останалите 50% от българското сдружение са на " прочут водач в българската бизнес общественост ", само че неговото име не се показва. В публични материали на Balkan Cannabis се споделя още, че " искащи анонимност сътрудници (т.нар. silent partners), в това число известни учени в аграрните среди, ще могат да работят с държавното управление на България за вписване и определяне на Balkan Cannabis Corp. за насърчаване на плана за канабис за медицински цели ".

От Balkan Cannabis афишират, че " новосъздадената компания може да се появи не по-късно от март 2019 година, с цел да се възползва от чудесните условия в България ". Дейността да започва през второто тримесечие на 2019 година, а през 2020-2021 година да последва нахлуване на Западните Балкани, след което да има интервенции в Германия и Чехия.

Растенията, от които се добива коноп за индустриални цели (Cannabis Sativa), и тези за медицински цели и наслаждение (Cannabis Indica), са разнообразни на тип и се отглеждат по много характерен метод. Разликата в наличието на тетрахидроканабинол (THC) - веществото, предизвикващо психоефекта при приложимост на марихуана - е в пъти: до 0.3% при конопа и нормално 5-20% при индийския коноп. От друга страна, Cannabis Sativa съдържа повече канабидиол (CBD), който противодейства на неприятните странични резултати от THC, работи обезболяващо и понижава конвулсии и спазми.
Растенията, от които се добива коноп за индустриални цели (Cannabis Sativa), и тези за медицински цели и наслаждение (Cannabis Indica), са разнообразни на тип и се отглеждат по много характерен метод. Разликата в наличието на тетрахидроканабинол (THC) - веществото, предизвикващо психоефекта при приложимост на марихуана - е в пъти: до 0.3% при конопа и нормално 5-20% при индийския коноп. От друга страна, Cannabis Sativa съдържа повече канабидиол (CBD), който противодейства на неприятните странични резултати от THC, работи обезболяващо и понижава конвулсии и спазми.

От компанията цитират и изследване на Световната банка, в което се споделя, че " 32.33% от територията на България е доста плодородна и съставлява неповторима опция да развъждане на коноп ". След това се показва и че " над една трета от българското население е на възраст над 55 години и резултатът е непропорционално доста случаи на болести на напредналата възраст, в това число атрит, а потреблението на медицински канабис и използването на артикули, извлечени от коноп, оказват помощ да облекчение на тези положения ". Това визира най-малко 2.3 милиона българи, изясняват от компанията.

Кои са местата в България

Стеван Тафра и Милорад Божович - двамата съоснователи на Balkan Cannabis, изясняват в презентация на компанията, че са посетили България в края на ноември 2018 година (т.е. месец преди да бъде оповестено, че продават компанията си на ICC), с цел да видят персонално опциите в страната. Тогава те са огледали аграрни терени, притежавани от неназования им сътрудник в България - " на 35 км. от София и свързани с пътя към солунското пристанище ".

Двамата оповестяват, че са видели към 90 000 хектара и " комплекс, формиран от 8 земеделски холдинга, всеки със уреди на леката индустрия и нужната индустриална инфраструктура като ток, вода, пътища и хранилища. Тези уреди елементарно могат да бъдат пригодени да стартират да преработват коноп за текстилната, строителната и автомобилната промишленост. Сравнително елементарно ще е инсталирането на уреди за произвеждане на медицински канабис ".

Тафра и Божович стигнали до заключението, че " качеството на почвата в региона, както и производственана инфраструктура и научната просвета в България значат, че този регион може да бъде развъртян като най-големият производител на коноп за индустриални цели в света ".

В презентацията се показва - въпреки и единствено с географски координати - мястото, за което става дума. Това е северната индустриална зона на Монтана, а желанието за нея е разказана като " лицензиран регион за произвеждане, преправка и експорт на коноп (99%) и медицински канабис (1%). " Монтана има обработваема земя и е на река Огоста, което прави мястото уместно за произвеждане на коноп и медицински канабис ". (Бел.ред. - това надали е упоменатият нагоре терен, защото Монтана е на повече от 100 км от столицата.)

Справка в кадастъра демонстрира, че в индустриалната зона на Монтана има шест имота, три от които са частна или държавна благосъстоятелност, а другите 3 са частни. Двата най-близки до географския маркер на Balkan Canabis са с обща повърхност от 93 хиляди кв. м и съгласно имотния указател са благосъстоятелност на един и същи български жител - Красимир Петров през две сдружения - " Мир износ " и " Мир Ж ". По-големият терен е с повърхност от 81 хиляди кв. м и благосъстоятелност на записано в София " Мир износ ", което от април 2018 година е в разпродажба поради отговорности.

Имотът в индустриалната зона в Монтана е главният актив на софийското сдружение, като оценката му е за съвсем 4 млн. лв.. Но върху него има няколко възбрани, като последната е от 2016 година за отговорности на сдружението към Националната организация по приходите, се вижда още в имотния указател. Справка в Търговския указател демонстрира, че още 3 сдружения, на същия българин имат парцели за общо към 75 000 кв. м наоколо до посочените от канадската компания координати. За връзка с всички тези сдружения е посочен еднакъв мобилен телефон, само че " Дневник " не съумя да се свърже след няколко опита и не е ясно дали това са терените, за които приказват от Balkan Cannabis и дали притежателят им е в партньорство с тях.

С издаването на позволения за развъждане на канабис се занимава Министерството на земеделието въз основата на Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите. Ангажирано е и Министерството на финансите посредством митническата администрация за надзор " на вноса, износа и преноса от и към трети страни на наркотичните субстанции и прекурсорите и реализира дейностите за попречване и откриване на противозаконния им трафик ". По същия закон Министерството на вътрешните работи издава специфични позволения на физически и юридически лица " да създават, получават, внасят, изнасят, съхраняват и употребяват лимитирани количества от растенията и веществата " от специфичен лист.

Адвокат Калинн Ангелов - един от юристите, които от години познават от близко с тематиката и лобира за смяна в законодателната рамка, изясни за " Дневник ", че и сега има компании с лиценз за произвеждане и рандеман на коноп, само че той се изнася като растителна маса и не се преработва в България.

Северната индустриална зона на Монтана - това е мястото, несъмнено като уместно за бизнеса на ICC и посочено от Balkan Canabis единствено с името на града и географските координати (червеният маркер върху картата).
Северната индустриална зона на Монтана - това е мястото, несъмнено като уместно за бизнеса на ICC и посочено от Balkan Canabis единствено с името на града и географските координати (червеният маркер върху картата).

Според презентацията на Balkan Cannabis ориентировъчните финансови средства, нужни за започване на начинанието в България са общо 12 милиона канадски $ (близо 8 млн. евро). От тях 3 млн. $ (почти 2 млн. евро) са планувани за лицензи, още толкоз - за пазаруване на терени и 6 милиона $ (около 4 млн. евро) - за строителство. За довеждане докрай на така наречен първа фаза се планува вложение на още 2 млн. канадски $ (1.3 млн. евро).

Същата сума от 12 млн. канадски $ е планувана за започване на бизнеса в Македония, само че там за цялостното разрастване на бизнеса са посочени още 18 млн. канадски $ (12 млн. евро). За плана в Гърция сумите са, надлежно, 7.5 и 10.5 млн. $ (общо 12 млн. евро).
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР