Канада успя да избегне забавянето на икономическата експанзия, което засегна

...
Канада успя да избегне забавянето на икономическата експанзия, което засегна
Коментари Харесай

Икономиката на Канада все още расте бързо. Благодарение на имигрантите

Канада съумя да избегне забавянето на икономическата агресия, което засегна останалите развиване стопански системи предходната година. Една от главните аргументи е имиграцията, написа The Wall Street Journal.

В дълготраен проект икономическият напредък има два източика: уголемение на работната мощ и усъвършенствана работливост. Когато повече хора работят, те създават повече артикули и услуги, печелят повече и харчат повече, създавайки по-голямо търсене за повече служащи.

През последните години Канада може да благодари за относително солидния си ритъм на напредък на нараствания брой служащи, а не на растеж на продуктивността, която стагнира.

Според данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) броят на работещите в Канада пораства с 2% предходната година, по-бързо от Съединени американски щати и Япония - единствените други две страни, за които има данни за 2019 година Голяма част от експанзията се дължи на растеж на популацията като цяло. 80% от него пък идва от имиграция.

Растящият брой живеещи и работещи в Канада поддържа растежа на потребителските разноски, както и възобновяване на продажбите на жилища и техните цени. Това оказа помощ на Канада да превъзмогне забележителното закъснение в търговията, слабите бизнес вложения и охлаждащата се международна стопанска система.

" Без взрив на имиграцията, стопанската система на Канада щеше да бъде изгубена ", счита Дейвид Роузенберг, основен икономист в Rosenberg Research and Associates в Торонто.

Канада се радва на относително висок напредък на популацията - приблизително с по 1% от началото на века. Той се повиши, откакто държавното управление на Трюдо усили квотите през 2016 година, и през 2018 година растежът доближава 1,4% - най-бързото равнище измежду страните от Г7. Данните за 2019 година към момента не са изцяло подготвени, само че канадското държавно управление пресмята, че нарастването е в границите на 1,5%.

През 2019 година Канада, която има население от 38 млн., е приела 340 хиляди нови непрекъснати поданици, при 270 хиляди през 2015 година Страната е издала и към 810 хиляди позволения за престояване на интернационалните студенти и краткотрайни служащи, при 470 хиляди преди четири години.Икономистите споделят, че точно това е помогнало на канадската стопанска система да нарасне с 1,5% през 2019 година, вторият най-хубав ритъм на напредък в Г7 след Съединени американски щати.

По-високите равнища на имиграция, позволени от държавното управление на Трюдо, се равняват на понижаване на лихвите с сред 0,25 прочие п. и 0,5 прочие п., съгласно икономистът Дерек Холт от Bank of Nova Scotia.За съпоставяне, в Германия растежът бе едвам 0,5%, а в цялата еврозона - 1,2%. Все отново Канада също забавя ритъм. От 2010 година до 2018 година междинният годишен напредък на Брутният вътрешен продукт бе 2,2%.

През октомври 2018 година централната банка задържа главната рента на 1,75% - измежду най-високите равнища в развитите стопански системи. Много анализатори считат, че пораства опцията за понижение тази година.

Един метод, по който растежът на популацията поддържа стопанската система, е посредством пазара на жилища. Цените им порастват още веднъж в Торонто и околната област и се стабилизираха във Ванкувър, откакто нови правила за ипотеките натежаха над цените и продажбите през 2018 година и при започване на 2019 година

Икономистите показват, че Канада има добре основана система, която дава преимущество на имигрантите, които могат да си намерят работа и основана на критерии, като обучение, език и дали към този момент имат предложение за работа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР