Канада ще открие консулство в Република България, ръководено от почетно

...
Канада ще открие консулство в Република България, ръководено от почетно
Коментари Харесай

Споразумението СЕТА увеличи стокообмена с Канада

Канада ще открие консулство в Република България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, оповестяват от пресцентъра на Министерския съвет. Правителството е гласувало това решение на постоянното си седмично съвещание.

По предложение на държавното управление в Отава, Министерският съвет назначи Нина Лазарова да извършва функционалностите на почетно консулско длъжностно лице на Канада в Република България, със седалище в град София и с консулски окръг, обхващащ територията на Република България, за интервал от пет години.

В момента акредитирано за България е посолството на Канада в Букурещ. От 6 август 2013 година Канада откри собствен изнесен визов център в София, който се обитава в постройката на Международната организация по миграция. От 14 юли 2014 година Посолството на Канада в Букурещ приема заявки за визи от български жители, както и непознати жители със статут на пребиваващи в Република България, единствено посредством изнесения визов център в София

Търговско-икономическите връзки с Канада не са доста дейни, най-много поради отдалечеността на двете страни. От 21 септември 2017-а е в действие
Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение (Comprehensive Economic and Trade Agreement - СЕТА) за свободна търговия сред Канада и Европейския съюз. С него се отстраняват 98% от митата сред Канада и Евросъюза. Въведените с него финансови облекчения водят след себе си до осезаемо понижаване на транспортните разноски и до увеличение на размерите на вноса от европейски страни, в това число и от България. Със Споразумението са свързани и очакванията ни за активизиране на комерсиалните връзки.

През последните три години стокообменът сред България и Канада прескочи границата от 100 милиона щатски $ (може би и благодарение на СЕТА), а през 2018-а е в размер на 171.2 млн. щ.долара.

Според ревизираните данни на митническата статистика той се усилва с към една трета в следствие главно на забележителен растеж на експорта. Българският експорт нараства с 60% под въздействие основно на осъществени обилни продажби на медни руди и концентрати и на електрически батерии на фона на нулеви стойности за 2017-а. Отчетеното общо нарастване е подкрепено също по този начин от значителен растеж при интегралните схеми (+51%), антибиотиците (+41%), ламарините от мед (+31%), оптичните нишки (+23%) и слънчогледовите семена (+12%). По-значителен спад измежду главните позиции в експортната листа се следи при етеричните масла (-66%) и хлебарските произведения (-38%).

Вносът от Канада бележи растеж от 5% за предходната година, като това нарастване се дължи на първо място на осъществени крупни доставки на руди на благородни метали при много по-малки количества през 2017-а. Сред обичайно водещите в последно време позиции в импортната листа доста повишаване отбелязва вносът на ракообразни (+54%), до момента в който при медния камък има значителен спад (-63%).

По предварителните данни за интервала сред януари и юни тази година двустранният стокообмен с Канада се свива с към една трета на годишна база, което отразява спада от 40% на вноса от тази страна. Макар и в по-малка степен българският експорт също се намалява - със 17%, по отношение на първите шест месеца на предходната година. Това се дължи главно на значително понижение при осъществените продажби на електрически батерии, ламарини и листове от мед и интегрални схеми. За сметка на това двуцифрен растеж има при износа на антибиотици, други мотори и сирена.

Отчетният спад на вноса от Канада е свързан най-много от стесняване с 89% на доставките на руди на благородни метали и техните концентрати, както и на намаляване от 69% при покупките на меден камък.

Преките канадски вложения в България са относително скромни, като след достигнатия пик от 26.7 млн. евро през 2004 година чистият годишен поток на капиталовложенията се характeризира с едноцифрени стойности. През предходната година чистият поток се прави оценка на 5 млн. евро, до момента в който за първото полугодие на тази година той се пресмята на минус 0.4 млн. евро. По калкулации на БАИ сумата на всички капиталовложения, осъществени от канадски компании в България за интервала 1996-2016 година, е 61 млн. евро, като по този метод страната се подрежда на 47-мо място в класацията по географски симптом на вложителите у нас.

Скромният размер на вложенията от Канада може да се изясни главно с географската раздалеченост и непознаването на българската стопанска система и района като цяло, а по този начин също с недооформената нормативна рамка на двустранните връзки в тази област. Осъществените досега у нас директни капиталовложения от Канада са съсредоточени основно в добивната индустрия и аутсорсинга на бизнес процеси, като България се стреми да насърчи развиването на капиталовото съдействие в областта на енергетиката, високите технологии и инфраструктурата.

Но не трябва да забравяме обаче, че тук е компанията "Дънди Прешъс метълс ", която създава мината в Челопеч. Международната минна компания е с централен офис в Канада, а активността й обгръща придобиване на проучвателни площи и залежи на потребни изкопаеми, изследване, създаване, рандеман и преправка на руди на благородни метали. Понастоящем развива индустриална активност в Намибия и България (с планове за златодобив в Челопеч и Крумовград), и работи по геологопроучвателни планове в Армения, България и Сърбия.

България участва в туристическите пакети на канадските организации главно като дестинация за летен, планински, исторически и културен туризъм.

От 1 декември предходната година към този момент не са нужни визи за българите, които ще пътуват по суша или вода до Канада за туризъм, да вършат бизнес или при посещение за не повече от шест месеца. Но в случай че влизаме в страната на кленовия лист със аероплан, би трябвало авансово да се снабдим с електронно утвърждение за пътешестване, което кратко се изписва еТА. То се получава на формалния уеб страница на държавното управление на Канада.

Кана̀да (Canada) е най-голямата по повърхност страна в Северна Америка, разпростряла се от Атлантическия океан на изток до Тихия океан на запад и до Северния ледовит океан на север. Тя е втората по повърхност страна в света, след Русия, а нейната обща граница със Съединени американски щати на юг и северозапад е най-дългата в света.

Девизът на Канада е From many peoples strength (От доста нации силата).

Канада е федерация, формирана от 10 провинции и три територии. Тя е по едно и също време парламентарна народна власт и конституционна монархия. Държавен глава е кралица Елизабет II. Тя има собствен монархически представител в Канада - генералният губернатор. Неговата роля е да обнародва законите, само че има и някои други отговорности. Английският и френският са публични езици на федерално равнище. Канада е просперираща развита страна, деветата по величина стопанска система в света. Страната има развита стопанска система, учредена на изобилните естествени запаси и външната търговия, основно със Съединените щати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР