Канада позволи ваксината на Biontech/Pfizer и при деца над 12

...
Канада позволи ваксината на Biontech/Pfizer и при деца над 12
Коментари Харесай

В Канада вече ще ваксинират и деца над 12 години

Канада разреши имунизацията на Biontech/Pfizer и при деца над 12 години. Очаква се скоро това да случи и в Съединени американски щати. В Европейски Съюз имунизацията за тази възрастова група ще бъде разрешена евентуално през юни.

Канада позволи имунизирането против ковид и при деца над 12 години. Засега обаче единствено с препарата на Biontech/Pfizer. Това бе обявено от централната здравна работа " Health Canada " след подробна и самостоятелна научна оценка. Според Biontech Канада е една от първите страни по света, в които имунизацията към този момент е позволена за приложимост и в тази възрастова група. Досега препаратът беше позволен единствено за лица над 16 години.

Скоро и в Съединени американски щати? А по кое време в Европейски Съюз?

Компаниите Biontech и Pfizer аплайваха за издаване на позволение пред " Health Canada " за прилагане на препарата им при деца на възраст сред 12 и 15 години при започване на април 2021 година.

Сегашният позитивен отговор на канадската здравна работа е привързан с изискването, че от Biontech/Pfizer ще дават спомагателни данни за сигурността, успеваемостта и качеството на имунизацията за тази възрастова група.

Производителите на имунизацията " Comirnaty " са изпратили документи и до Европейската организация по медикаментите (ЕМА) с настояването тя да получи позволение за използване и при деца на възраст сред 12 и 15 години на територията на Европейски Съюз. Те към този момент подадоха документи и пред американската Агенция по храните и медикаментите.

Заявките се основават на позитивни данни от клинични тествания, в които са взели участие 2260 деца на възраст сред 12 и 15 години. Препаратът е бил сполучлив в 100 % от случаите. Освен това поносимостта била доста добра. Страничните резултати били идентични с тези, показали се в групата на младежите сред 16 и 25 години.

В Съединени американски щати и Европейски Съюз към този момент имунизацията на Pfizer/Biontech е позволена за използване на младежи над 16 години. Очаква се американските здравни управляващи да разрешат използването на препарата при деца сред 12 и 15 години доникъде на май. А в Европейски Съюз това евентуално ще стане първоначално или средата на юни.

А най-малките?

Същевременно Biontech/Pfizer организират тестване на препарата си и измежду бебета и дребни деца на възраст сред 6 месеца и 11 години. Компаниите допускат, че до края на септември ще има съответни данни за тази възрастова група. В момента и други компании тестват имунизациите си против ковид върху деца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР