Канада изтегли 41 дипломати от Индия при последната ескалация на

...
Канада изтегли 41 дипломати от Индия при последната ескалация на
Коментари Харесай

Канада изтегли 41 дипломати от Индия на фона на спора около убийството на сепаратист

Канада изтегли 41 дипломати от Индия при последната ескалация на яростен спор към убийството на сикхски сепаратист във Ванкувър.

Канадското държавно управление взе решение да отзове своите дипломати, откакто индийското държавно управление сподели, че ще отнеме техния дипломатически имунитет, сподели канадският външен министър Мелани Джоли в сряда.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Тръгни си, Джъстин Трюдо. Любовната спекулация на Канада с вас завърши Кризата на Трюдо в Индия демонстрира, че той е изгубил надзор над шпионите на Канада Индия желае да се оправи с Трюдо. Унищожава личната си диаспора Трюдо се извинява, откакто нацистите бяха почетени в Народното събрание на Канада завършек на списъка

Джоли сподели, че опасността на Индия да отнеме техния дипломатически имунитет е „ невиждана “ и нарушава интернационалното право.

„ Като се имат поради последствията от дейностите на Индия върху сигурността на нашите дипломати, ние улеснихме тяхното безвредно овакантяване от Индия “, сподели Джоли по време на конференция.

Джоли сподели, че Канада ще продължи да пази интернационалното право и да се ангажира с Индия.

„ Ако позволим нормата на дипломатическия имунитет да бъде нарушена, нито един посланик на планетата няма да бъде в сигурност. Така че заради тази причина няма да отвърнем със същото “, сподели тя.

„ Сега повече от всеки път имаме потребност от дипломати на място и би трябвало да беседваме между тях “, добави тя.

Министерството на външните работи на Индия по-рано прикани за понижаване на броя на канадските дипломати в страната, заявявайки, че те са повече от личния състав на Индия в Канада.

Оттеглянето на дипломатите от Отава оставя Канада с 21 представители в Индия.

Отава и Ню Делхи са в спор, откогато предишния месец канадският министър председател Джъстин Трюдо упрекна индийските разследващи служби в присъединяване в убийството на Хардип Сингх Ниджар, изтъкнат член на придвижването Халистан, което се застъпва за основаването на самостоятелен сикх щат в Северна Индия.

Ню Делхи отхвърли да е забъркан в стрелбата през юни на Ниджар, натурализиран канадски жител, който беше търсен от индийските управляващи за хипотетични терористични закононарушения и скрит план за осъществяване на ликвидиране.

Индийските управляващи също упрекнаха Канада, че е база за екстремизъм и „ антииндийска активност “.

Вълната докара до поредност от дипломатически ограничения сред страните, в това число експулсирането на почитан индийски посланик и прекъсването на визовите услуги за канадци.

Ниджар, който стана канадски жител през 2015 година, откакто имигрира в страната в средата на 90-те години, беше убит пред сикхски храм в предградието на Ванкувър Съри през юни.

Около 2 милиона канадци имат индийско завещание, в това число към 770 000 сикхи.

Индийският щат Пенджаб беше място на траяло десетилетие кърваво въстание на сикхите през 70-те и 80-те години на предишния век, до репресии от силите за сигурност, при които бяха убити хиляди хора.

Въпреки че придвижването Халистан е изгубило по-голямата част от силата и въздействието си в Индия, то продължава да има забележителна поддръжка измежду сикхската диаспора.

Миналия месец стотици сикхи се събраха пред индийските дипломатически задачи в Канада, изгаряйки флагове и стъпвайки върху фотоси на индийския министър председател Нарендра Моди.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР