Първият угандиец е обвинен в „утежнена хомосексуалност“, наказуема със смърт

...
КАМПАЛА (Ройтерс) – 20-годишен мъж стана първият угандиец, обвинен в
Коментари Харесай

КАМПАЛА (Ройтерс) – 20-годишен мъж стана първият угандиец, обвинен в „утежняваща хомосексуалност“, престъпление, наказуемо със смърт по наскоро влязъл в сила анти-гей закон в страната, казаха прокурорите и неговият адвокат.

Опровергавайки натиска на западните правителства и правозащитни организации, Уганда през май прие един от най-суровите закони в света, насочен към ЛГБТ общността.

< p>Той предписва доживотен затвор за еднополово сношение. Съгласно в обвинителен лист, видян от Ройтерс, подсъдимият е обвинен на 18 август в утежнена хомосексуалност, след като е "осъществил незаконен сексуален контакт" с 41-годишен мъж. Не се уточнява защо деянието се счита за утежнено.

„Тъй като това е углавно престъпление, подлежащо на съдене от Върховния съд, обвинението беше прочетено и му беше обяснено в магистратския съд на (на) 18 и той беше задържан“, каза за Ройтерс Жаклин Окуи, говорител на офиса на директора на прокуратурата.

Окуи не предостави допълнителни подробности за случая. Тя каза, че не знае някой друг да е бил обвинен в утежнена хомосексуалност.

Джъстин Баля, адвокат на подсъдимия, каза, че според нея целият закон е противоконституционен. Законът е оспорен в съда, но съдиите все още не са се заели със случая.

Баля каза, че още четирима души са били обвинени по закона от влизането му в сила и че нейният клиент е първият, който е бил преследван за обострена хомосексуалност. Тя отказа да коментира спецификата на неговия случай.

Уганда не е екзекутирала никого от около две десетилетия, но смъртното наказание не е отменено и президентът Йовери Мусевени заплаши през 2018 г. да възобнови екзекуциите, за да спре вълна от престъпност.

Приемането на закона преди три месеца предизвика широко осъждане и заплахи за санкции. По-рано този месец Световната банка спря новото публично финансиране за Уганда в отговор на закона.

Съединените щати също наложиха визови ограничения на някои служители на Уганда, а президентът Джо Байдън нареди преразглеждане на американската помощ за Уганда.

(Тази история е преработена, за да се премахне дублиращата се дума „the“ в параграф 1)

(Редактиране от Арън Рос и Питър Граф)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР